top of page
  • Yazarın fotoğrafıHasan Mert Bozdoğan

AIKIKAI HOMBU DOJO ve CİVARI HAKKINDA - 3


Kıyafet, Gerekenler, Soyunma Odası ve Duşlar;


Hombu Dojo’da peş peşe iki sabah ya da akşam antrenmanına katılmayı düşünüyorsanız yanınıza iki takım kıyafet almanız yararlı olacaktır demek istesem de ne yazık ki ikinci antrenman öncesinde yanınıza bulunan ikinci kıyafetinizi giyecek vakti bulmanız çok olası olmayacaktır. Biz ilk günün acemiliğiyle ikişer takım kıyafetle Hombu Dojo’ya gittik fakat ikinci takımlarımız akşam keikolarına kaldı. Yanınıza iki takım kıyafet almak yerine bence, suyu oldukça iyi emen ve aynı zamanda da oldukça çabuk kuruyan bir ya da iki adet el-yüz havlusunu yanınıza almanız daha işlevsel olacaktır. Özellikle yaz aylarında yapacağınız antrenmanlarda saunada hareket edercesine terleyeceğinizi net şekilde söyleyebilirim ve kesinlikle abartmış olmam.


Hombu Dojo’nun üçüncü katında bulunan ve ana Dojo’nun hemen yanında yer alan (Ana Dojo’ya girişinizi soyunma odasının arka tarafında bulunan perdeli kapıdan geçerek yapıyorsunuz.) erkek soyunma odası aşağı yukarı 20-25 metrekare büyüklüğünde. Soyunma odası antrenmanların öncesinde ve sonrasında son derece kalabalık oluyor. Katılacağınız antrenmanlara 30-40 dakika öncesinden gitmeniz; hem rahat giyinme şansı bulmanız, hem dolap alabilmeniz ve hem de ders öncesi çalışması yapabilmeniz açısından yararlı olacaktır. Yine de kendinizi daracık bir alanda hızlıca giyinip, hakamanızı bağlamaya hazırlayın derim.


Aikikai Hombu Dojo’nun Ana Dojo’su ve Erkek Soyunma Odası

Biz her keiko’ya ortalama 40-45 dakika öncesinden gittiğimiz için genellikle ders öncelerinde soyunma odasının kalabalığına çok denk gelmedik. Yine de özellikle günün ilk antrenmanları öncesinde saat 05:45 te bile soyunma odası oldukça kalabalık oluyor. Erkek soyunma odasında kıyafetlerinizi ve şahsi eşyalarınızı sığdırabileceğiniz ufak kilitli dolaplar bulunuyor. Bu dolapların anahtarları, dolap içlerinde bulunan haznelere atacağınız 100 Yen lik madeni paralar ile aktive oluyor ve keiko sonrasında paranızı iade alıyorsunuz. Ancak çantalarınızı dolap üstlerine yerleştirmek durumundasınız. Japon Aikidoka’ların büyük çoğunluğu çanta kullanmıyorlar ve Aikido kıyafetlerini geleneksel Japon motifleri ile süslenmiş örtülere bohçalama yapıyorlar. Bu sebeple dolap üstlerinde çantalarınıza kolaylıkla yer bulabilirsiniz. Hombu Dojo’yu yaz aylarında ziyaret etmeyi planlıyorsanız, yanınızda bol miktarda su olmasını şiddetle tavsiye ederim. Eğer dışarıdan su almayı unutursanız, Hombu Dojo’nun en alt katında merdivenin hemen yanında bulunan ve madeni para ile çalışan su-soğuk içecek otomatından bu ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Soyunma odasının arka bölümünde toplu duş ve lavabo alanı bulunuyor. Tuvaletler ise ikinci ve dördüncü katlarda yer alıyor. Dördüncü kat yatılı öğrencilerin yatakhanelerinin bulunduğu kat olduğundan genel tuvalet ihtiyaçlarınızı ikinci katta yer alan tuvalette gidermeniz daha sağlıklı ve kolay olacaktır. Şunu söylemeliyim ki; ikinci katta yer alan tuvaletler Japonya seyahatim boyunca gördüğüm en modern ve en iyi ilk beş tuvalete girer. Tuvalete soyunma odasına çıkmadan uğramanız daha uygun olacaktır, keza Aikido kıyafetlerinizi giydikten sonra tuvalete inmeniz pek hoş karşılanmayacaktır. Erkek soyunma odasındaki toplu duş ve toplu lavabo alanında bulunan musluklardan sadece buz gibi su akıyor ve Hombu Dojo’da tuvaletlerin dışında sıcak su kesinlikle bulunmuyor. Antrenmanlarda çok terleyeceğiniz için, eğer toplu duşa girmek ve buz gibi akan soğuk su ile ortak alanda duş almak sizin için sıkıntı olmayacaksa yanınıza bir duş havlusu almanızı öneririm. Bu buz gibi suyun dinçleştirici ve rahatlatıcı etkisini tecrübe etmenizi şiddetle tavsiye ederim. Biz her keiko sonrasında duşumuzu Hombu Dojo’nun soyunma odasında yer alan duşların buz gibi suyuyla aldık. Duşlarda ve lavabo alanında şampuan ya da sabun bulunmadığını da hatırlatmak isterim. Eğer şampuansız duş alamam derseniz, çantasınıza ufak bir şampuan koymanız yararlı olacaktır.

Ayrıca Hombu Dojo’nun girişinde, ön büroyu geçer geçmez ayakkabı ya da terliklerinizi çıkartacağınız için duş ve lavabo alanına çıplak ayakla giriyor olacaksınız. Umarım bu sizin için sorun teşgil etmez. İkinci katta bulunan tuvaletin iç kısmında, hemen kapı ve perdenin arkasında tuvalet terlikleri bulunuyor. Hombu Dojo’nun geneli temizlik açısından oldukça iyi durumda. Sadece soyunma odası, soyunma odasında bulunan ortak duş ve lavabo alanları şayet çok titiz iseniz sizi biraz zorlayabilir. Biz uzun sayılacak Hombu Dojo ziyaretlerimiz esnasında ve sonrasında hijyenik açıdan herhangi bir sorun yaşamadık.


54 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page