top of page
  • Yazarın fotoğrafıHasan Mert Bozdoğan

AIKIKAI HOMBU DOJO ve CİVARI HAKKINDA - 2


Hombu Dojo Haftalık Ders Programı;


Temmuz 2019’da, Hombu Dojo’da Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri;


06:30/07:30

08:00/09:00

15:00/16:00

17:30/18:30

19:00/20:00

saatlerinde farklı eğitmenlerin verdiği dersler yapılıyordu. Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri 06:30/07:30 keiko’ları Doshu tarafından, Salı ve Perşembe günleri 06:30/07:30 keiko’ları da Hombu Dojo Cho Mitsuteru Ueshiba yani Waka Sensei tarafından veriliyordu. Akşamları 17:30/18:30 ve 19:00/20:00 antrenmanları genellikle peş peşe aynı Sensei’ler tarafından verilmekte olup, her sabahın ikinci antrenmanı, gün içi antrenmanları ve akşam antrenmanları hep farklı Sensei’ler tarafından verilmekteydi. Japonlar kesinlikle Aikido’da yazıda kullanıyor olsalar da hitap esnasında Shihan ünvanını kullanmıyorlar ve 6. , 7. , 8. Dan eğitmenlere bile Sensei diye hitap ediyorlar. Shihan ünvanını kullanmaktan özellikle sözlü konuşmalarda kesinlikle kaçınıyorlar. Biz Türk Aikidoka’lar Shihan ünvanına ve kullanımına çok alışkınız. Bu alışkanlık Japonya’da zorlanmanıza neden olabilieceği için bu ayrıntıyı sizlerle paylaşmak istedim.


Temmuz 2019’da, Hombu Dojo’da Cumartesi günleri;


06:30/07:30

08:00/09:00

10:30/11:30

15:00/16:00

17:30/18:30

19:00/20:00


saatlerinde farklı eğitmenlerin verdiği dersler yapılıyordu. Cumartesi sabahlarının ilk keiko’su olan 06:30/07:30 dersi de yine Doshu tarafından veriliyordu. Bu derslere Waka Sensei ve iki küçük oğlu ile mutlaka katılım gösteriyordu. Haftaiçi günlerde de Waka Sensei, Hombu Dojo’da olduğu ders zamanlarında Doshu’nun derslerinde mutlaka babasının arkasından tatami’ye çıkıyor. Waka Sensei’n olduğu derslerde Doshu ilk teknik gösteriminde mutlaka oğlunu uke olarak alıyor. Bu derslerde 10-15 dakika kadar Doshu ile çalışan Waka Sensei, bu sürenin ardından alt kat Dojo’sundaki başlangıç seviyesi dersini yönetmek üzere tatamiden ayrılıyor. Gözlemlerime göre haftanın en kalabalık dersleri, Cuma akşamları Doshu tarafından verilmekte olan 19:00/20:00 ve Cumartesi sabahları yine Doshu tarafından verilen 06:30/07:30 dersleriydi. Ancak Cumartesi sabah derslerinin enerjisi, neşesi ve coşkusu diğer antrenmanların çok çok üzerindeydi.


Temmuz 2019’da, Hombu Dojo’da Pazar günleri;


09:00/10:00

10:30/11:30


saatlerinde dersler yapılıyordu. 09:00/10:00 keiko’su Kanazawa Shihan ve 10:30/11:30 keiko’su da Doshu tarafından veriliyordu. Hombu Dojo’nun haftalık ders programı ve dersleri veren eğitmenlerin isimleri için, www.aikikai.or.jp/english/timetable adresini ziyaret edebilirsiniz.

Hombu Dojo Haftalık Ders Programı (Temmuz 2019)

Hombu Dojo’da Antrenmanlar;


Aikikai Hombu Dojo’da antrenmanlar birer saat sürüyor. Antrenmanların başlama saatinden en az yarım saat öncesinde Hombu Dojo’ya gelmeniz gerekiyor. Türkiye’de yaygın şekilde olduğu gibi Sensei’den sonra tatami’ye gelerek derse katılmak malesef Hombu Dojo’da mümkün olmuyor. Ders öncesindeki yarım saat boyunca kişiler tatami’ye çıkarak ısınma hareketlerini yapıyorlar, birbirleriyle selamlaşıp sohbet ediyorlar ve birbirleriyle serbest antrenman yapıyorlar. Yine bu süre zarfında herkes; o keiko’da çalışmak istediği kişinin yanına giderek, selamlaşıyor ve partner seçimlerini gerçekleştiriyor. Ders öncesinde partner seçebilmeniz son derece önemli.


Dersin başlamasına 5 dakika kala en kıdemli öğrencinin ‘sıraya geçelim‘ ikazıyla birlikte, tüm camlar ve yangın çıkış kapısı kapatılarak Dan sıralaması olmaksızın herkes keiko partnerleri ile birlikte oluşturulan sırada seçtikleri yere geçiyor. Derslerde ortalama önden arkaya doğru minmum 3 sıra oluşturulmakta. 7 sıraya kadar bir kalabalığa tanık olduk (Cumartesi sabahı, 06:30/07:30, Doshu). Her bir sırada yan yana oturan Aikidoka sayısı da 30-40 kişi arasında değişmekte. Eğer kendinize sizden yaşça büyük ve Hombu Dojo’nun kıdemlilerinden bir partner seçtiyseniz, ders açılış ve kapanışlarında muhtemelen ön sıranın ortalarında ve tam ders eğitmeninin karşısına denk gelecek bir hizada yer alacaksınızdır. Sıraya geçişinizin ardından, ders eğitmeni tatami’ye gelene kadar meditasyon yaparak kendinizi başlayacak olan derse hazırlayabilirsiniz. Bu arada başımıza gelmemesine rağmen gözlemlediğim birşeyi paylaşmak istiyorum; eğer ders öncesinde partnerinizi seçmediyseniz ve ısınma hareketlerinden sonra gösterilen ilk antrenman tekniği neticesinde kendinize partner bulamadıysanız ders sonuna kadar tatami’yi çevreleyen parke alanlarda ve genellikle Dojo’nun arka tarafında seiza pozisyonunda oturarak dersin tamamını oradan izlemek durumunda kalabilirsiniz. Çünkü Hombu Dojo’daki antrenmanlarda üçlü partner ile antrenman yapılmıyor.

Hombu Dojo’da Değerli Doshu ve Asistanım Barış Doğrul Sensei ile

Ders açılışıyla birlikte dersin Eğitmeni tarafından 8-10 dakikalık ısınma egzersizleri yaptırılıyor ve gösterilen ilk teknikle birlikte antrenman başlıyor. Her teknik, açıklama yapılmaksızın, genellikle en son tekniğin gösterimin ardından çalışılacak tekniğin ismi söylenerek, normal çalışma temposunda 4 kez gösteriliyor. Doshu ve Waka Sensei her keiko’ya mutlaka Shomen Uchi Iriminage tekniğini çalıştırarak başlıyorlar. Keiko’ların, ilk 45-50 dakikalık bölümü ard arda gösterilen tekniklerin çalışılması ile geçiyor. 45 ya 50 nci dakikanın sonunda teknik gösterimi için oturduğunuzda Doshu, Waka Sensei ya da diğer ders eğitmeni Sensei’ler tarafından herhangi bir teknik gösterilmiyor ve siz partneriniz ile birlikte ayağa kalkarak o ders boyunca çalışılan tekniklerin hızlı bir tekrarını yapıyorsunuz. Bu kısacık oturuş esnasında; su içmek ya da yüzünüzü yıkamak veya ağzını çalkalamak için soyunma odasına gidip geri gelebilirsiniz. Ancak bu hareket tarzı ne partneriniz, ne Sensei, ne de çevrenizdeki Aikidoka’lar tarafından hoş karşılanmayacaktır. Çalışmak, çalışmak, çalışmak. Bence Japonlar için çok önemli bir üçleme. Her keiko Kokyu-Ho tekniğinin ardından çalışılan sei undo tekniği ile son buluyor.


Hombu Dojo ziyaretiniz öncesinde kendinizi kondisyonel olarak hazırlamanızı şiddetle tavsiye ederim. Keza; her keiko boyunca sürekli olarak düşüp kalkıyorsunuz. Tek soluklanma şansınız en fazla 1,5-2 dakika kadar süren teknik gösterimleri esnasında olabiliyor. Dürüst olmak gerekirse, Hombu Dojo’nun devamlı öğrenci olan kıdemli ve yaşça 60-70 yaş hatta 70 üzeri yaş aralığında olan Usta öğrenciler bile sizi kondisyon anlamında ciddi şekilde zorluyor olacaklar. Lütfen bu tespitimi yabana atmayınız. Bunu size Türkiye’de haftada 7 günlük yoğun ve aktif bir antrenman temposundan çıkarak Hombu Dojo’ya giden bir Aikidoka olarak söylüyorum.

Hombu Dojo’da Değerli Tuncer Karataş Sensei ile

Keiko’lar biter bitmez hızlıca Dojo’nun hemen yan tarafında yer alan erkek soyunma odasından geleneksel süpürgeler alınarak Dojo temizliğine başlanıyor. Tatami’nin köşelerinden orta alana doğru süpürme işlemi yapılıyor ve kıdemli öğrencilerden birisi tarafından kullanılan elektrik süpürgesi ile orta alanda biriktirilen tozlar çekiliyor. Süpürme işleminin ardından tatami’yi çevreleyen parke alanların tozu, ıslak bezler yardımıyla dizler üzerinde geleneksel silme işlemiyle alınıyor. Bu işlem genellikle süpürge temizliğine katılmayan (Ya da katılmalarına müsade edilmeyen tam ayrıntısını bilemiyorum. Bunu sorup öğrenebilme şansımız ne yazık ki olmadı.) kadın öğrenciler tarafından gerçekleştiriliyor. Bu arada ufak bir not; antrenmanlar sırasında partneriniz ile birlikte tatami’nin kenarlarında bir yere denk gelirseniz bu parke alanlara düşüp kalkacağınız anlamına geliyor. Hombu Dojo’daki ilk antrenmanınız öncesinde bu parke alanları test etmenizi öneririm. Tatami’den çok ta sert değiller merak etmeyin. Dojo temizliğindeki son aşama; Kamiza’nın ıslak bir bez yardımıyla en kıdemli öğrencilerden birisi tarafından temizlenmesi ve yine kamiza’da bulunan iki saksı içerisindeki yeşil çiçeklerin soyunma odasındaki lavabolarda su yardımı ile temizlenmesi işlemleri. Kamiza’yı genellikle hep aynı kıdemli öğrenciler temizliyorlar. Dojo temizliğinin tamamlanmasının ardından bir sonraki dersin başlamasına 10 dakika kalıncaya dek; (Dojo temizliği ortalama 5 dakika içinde tamamlandığından, yaklaşık 15 dakikanız olacaktır.) keiko partneriniz ile birlikte ders tekniklerini tekrar edebilir ya da serbest teknik çalışması yapabilirsiniz. Bizim hemen her ders sonunda uyguladığımız bu rutini sizlere de şiddetle tavsiye ediyorum. Keza bu çalışma; hem çok keyifli bir kısa antrenman şansını size sunuyor, hem sizden yaşça büyük ve deneyimli bir partneriniz varsa kendilerinin engin pınarlarından faydalanmanıza olanak sağlıyor, hem de size partnerinizle sosyalleşme şansı tanıyor. Bu sürenin ardından ise ya bir sonraki keiko öncesinde vücudunuzun biraz soğuyup dinlenmesine izin verebilirsiniz ya da Dojo’dan ayrılacaksanız hakamanızı katlayabilirsiniz.


Hombu Dojo’da katılacağınız antrenmanlarla ilgili olarak naçizane tavsiyem, keiko partnerlerinizi Hombu Dojo’nun yaşça büyük olan Aikido tutkunlarından seçmenizdir. Genellikle 60-70 yaş arası ve hatta 70 yaş üzeri olan bu kıdemli Aikido sevdalıları ortalama, 50-60 yıldır tatami’de olan ve kendilerini her gün düzenli olarak Aikido çalışmaya ve daha iyiye ulaşmaya adamış büyük pınarlardır. Onlar antrenmanlar sırasında size her daim yardımcı olmaya çalışıyorlar, sizi bolca zorlayıp ciddi şekilde yoruyorlar ve çokça da motive ediyorlar. Bu kıdemli öğrenciler kesinlikle yaşlarının çok ötesinde performanslar sergileyerek sizleri şaşırtıyorlar. Onlar kesinlikle sizin; Aikido’ya yeniden ve tekrar tekrar tutkuyla bağlanmanızı sağlıyorlar. Şahsen benim için her keiko öncesi, esnası ve sonrası aynen tarif ettiğim gibi oldu. Hombu Dojo kesinlikle Aikido anlamında beklentilerinizi karşılayarak size deneyim ve Aikido anlamında çok fazla şeyler katacak bir yer. Her Aikidoka ve Aikido sevdalası kesinlikle Hombu Dojo keiko’larını tecrübe edebilmeli. Dilerim bu yazımı okuyan herkes bu şansı elde edebilir. Umarım ki ilerleyen yıllarda bu deneyimi yeniden yaşayabilirim.

Sensei Hasan Mert Bozdoğan Hombu Dojo’da

66 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page