top of page
  • Yazarın fotoğrafıHasan Mert Bozdoğan

AIKIKAI HOMBU DOJO ve CİVARI HAKKINDA


Hombu Dojo’ya Ulaşım;


Aikikai Hombu Dojo, Japonya’nın en kalabalık ve yoğun metropolü, başkent Tokyo’nun oldukça merkezi bir bölgesi olan Shinjuku’da yer almaktadır. Hombu Dojo’nun açık adresi; 17-18 Wakamatsu cho, Shinjuku City, Tokyo-to 162-0056 Japonya’dır.


Hombu Dojo’ya yakın 2 metro durağı bulunmaktadır. Bunlardan ilki, Wakamatsu-Kawada metro istasyonudur ve Hombu Dojo’ya yaklaşık 6 dakikalık yürüme mesafesinde yer almaktadır. İkinci istasyon ise, Higashi-Shinjuku metro istasyonudur. Bu istasyonun Hombu Dojo’ya mesafesi ise, yürüyerek 9 dakikadır. Toei Oedo metro hattı yukarıda bahsettiğim her iki istasyondan da geçmektedir. Konakladığınız yere göre Tokyo şehrinin sahip olduğu geniş metro ve tren hatlarından size uygun olan rotayı belirleyerek, Wakamatsu-Kawada ya da Higashi-Shinjuku metro istasyonlarından birisinde inerek Hombu Dojo’ya kolaylıkla yürüyerek ulaşabilirsiniz. Tokyo’daki metro ve tren hatları genellikle sabah 05:00 ile 05:30 saatleri arasında çalışmaya başlamaktadır. Bazı hatların çalışma başlangıcı ise 06:00 dır.


Hombu Dojo & Wakatamatsu-Kawada ve Higashi-Shinjuku Metro İstasyonları Wakatamatsu-Kawada ve Higashi-Shinjuku Metro İstasyonlarının Girişlerinden

Hombu Dojo, Syokuan Dori ana caddesi üzerinde yer aldığından bu cadde üzerinden seferlerini gerçekleştiren otobüs hatları ile de Hombu Dojo’ya ulaşmayı tercih edebilirsiniz. Ancak günün ilk antrenmanı olan, 06:30/07:30 dersi için otobüs seferi kullanma şansınız olup olmadığını internet üzerinden kontrol etmenizi tavsiye ederim. Biz, konakladığımız yerin Hombu Dojo’ya 10 dakikalık yürüme mesafesinde oluşunun avantajıyla metro-tren ya da otobüs hatlarını kullanmadık ve yürüyerek Hombu Dojo’ya erişimizi sağladık.


Wakatamatsu-Kawada ve Higashi-Shinjuku Metro İstasyonlarının Girişlerinden

Hombu Dojo’ya Kayıt ve Derslere Katılım;


Hombu Dojo’ya gitmeyi planlayanlar için gidiş tarihinizden 1 ya da 2 ay evvel Aikikai ile yapacağınız mailleşme neticesinde, tarafınıza yollanacak olan ziyaretçi bilgi formunu doldurarak geri yollamanız ön kaydınızı yaptırabilmeniz için yeterli olacaktır. Bu işlemin yapılmasına gerek olup olmadığını kesin olarak bilmiyorum. Ancak Japonların disiplin anlayışı ve ciddiyeti sebebiyle ben bu işlemi Hombu Dojo ziyaretimizin 3,5-4 ay öncesinde gerçekleştirmiştim. Ancak siz benim kadar heyecanlı davranmayıp bu işlemi ziyaretinize 1 ay kala da halledebilirsiniz diye düşünüyorum.

Aikikai’ye yollayacağınız maili, Aikikai uluslararası iletişim departmanından Ms. Ruriko Yokoi’ye gönderebilirsiniz. Kendisinin mail adresi; intldept@aikikai.or.jp dir. Kendisine göndereceğiniz ilk mailde; kendinizi, Aikido geçmişinizi, Sensei’nizi, Aikikai Dan derecenizi, ziyaretinizi planladığınız tarihleri, antrenmanlara katılmak istediğiniz gün sayısını ve kaç kişilik bir ziyaret gerçekleştireceğinizi açıklamanızın yararlı olacağı ve size kolaylık sağlayacağı inancındayım. Bu mailinizin ardından kendileri size hızlı bir şekilde geri dönüş yaparak, “prior information of Hombu” isimli Hombu Dojo ön bilgi formunu yollayacaklardır. Bu formu eksiksiz bir şekilde doldurarak pdf formatında kendilerine geri göndermeniz sonucunda Hombu Dojo ziyaretiniz için ön kaydınızı gerçekleştirmiş olacaksınız. Kaydınızın tamamlanması için geriye kalan tek şey ise ödeme işlemini gerçekleştirmeniz olacaktır. Ödemenizi Hombu Dojo ziyaretiniz öncesinde banka havalesi ile yapabileceğiniz gibi, Hombu Dojo’da katılacağınız ilk antrenman öncesinde ön büroya nakit olarak ta yapabilirsiniz. Banka havalesinin masraflarından dolayı biz ön büroya nakit olarak ödeme yapmayı tercih ettik ve kaydımızı o şekilde gerçekleştirdik.

Ücretlendime konusunda 2 seçeneğiniz bulunuyor. Bunlardan ilki, bir haftadan kısa süreli ziyaretler için avantajlı olan günlük ödeme seçeneğidir. Temmuz 2019 ücret tablosuna göre, Aikikai Hombu Dojo’nun günlük antrenman katılım ücreti 1.620 Yen yani 85 TL idi. Eğer bizim gibi 7 gün ve üzeri bir süreyle antrenman yapmayı planlıyorsanız aylık ödeme yapmanız sizin için daha avantajlı olacaktır. Aikikai tarafından da tavsiye edilen budur. Yine Temmuz 2019 ücret tablosuna göre, Hombu Dojo’nun aylık antrenman katılım ücreti 10.800 Yen yani 550 TL idi. Ancak bu ücrete Pazar günü antrenmaları dahil değildir. 2 antrenmanın yapıldığı Pazar günlerinde de Hombu Dojo’da tatami’ye çıkmak isterseniz, 5.400 Yen yani 275 TL lik ek bir ödeme daha yapmanız gerekmektedir. Bizim ziyaretimiz esnasında bizlerden kişi başı 10.800 Yen aylık katılım ücreti alınarak, Pazar günleri keiko’larına da katılmamıza müsade edildi. Sanırım burada benim tezcanlılığım bize avantaj sağlamış olabilir.


Hombu Dojo Haftalık Ders Programı;


Temmuz 2019’da, Hombu Dojo’da Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri;


06:30/07:30

08:00/09:00

15:00/16:00

17:30/18:30

19:00/20:00

saatlerinde farklı eğitmenlerin verdiği dersler yapılıyordu. Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri 06:30/07:30 keiko’ları Doshu tarafından, Salı ve Perşembe günleri 06:30/07:30 keiko’ları da Hombu Dojo Cho Mitsuteru Ueshiba yani Waka Sensei tarafından veriliyordu. Akşamları 17:30/18:30 ve 19:00/20:00 antrenmanları genellikle peş peşe aynı Sensei’ler tarafından verilmekte olup, her sabahın ikinci antrenmanı, gün içi antrenmanları ve akşam antrenmanları hep farklı Sensei’ler tarafından verilmekteydi. Japonlar kesinlikle Aikido’da yazıda kullanıyor olsalar da hitap esnasında Shihan ünvanını kullanmıyorlar ve 6. , 7. , 8. Dan eğitmenlere bile Sensei diye hitap ediyorlar. Shihan ünvanını kullanmaktan özellikle sözlü konuşmalarda kesinlikle kaçınıyorlar. Biz Türk Aikidoka’lar Shihan ünvanına ve kullanımına çok alışkınız. Bu alışkanlık Japonya’da zorlanmanıza neden olabilieceği için bu ayrıntıyı sizlerle paylaşmak istedim.


Temmuz 2019’da, Hombu Dojo’da Cumartesi günleri;


06:30/07:30

08:00/09:00

10:30/11:30

15:00/16:00

17:30/18:30

19:00/20:00


saatlerinde farklı eğitmenlerin verdiği dersler yapılıyordu. Cumartesi sabahlarının ilk keiko’su olan 06:30/07:30 dersi de yine Doshu tarafından veriliyordu. Bu derslere Waka Sensei ve iki küçük oğlu ile mutlaka katılım gösteriyordu. Haftaiçi günlerde de Waka Sensei, Hombu Dojo’da olduğu ders zamanlarında Doshu’nun derslerinde mutlaka babasının arkasından tatami’ye çıkıyor. Waka Sensei’n olduğu derslerde Doshu ilk teknik gösteriminde mutlaka oğlunu uke olarak alıyor. Bu derslerde 10-15 dakika kadar Doshu ile çalışan Waka Sensei, bu sürenin ardından alt kat Dojo’sundaki başlangıç seviyesi dersini yönetmek üzere tatamiden ayrılıyor. Gözlemlerime göre haftanın en kalabalık dersleri, Cuma akşamları Doshu tarafından verilmekte olan 19:00/20:00 ve Cumartesi sabahları yine Doshu tarafından verilen 06:30/07:30 dersleriydi. Ancak Cumartesi sabah derslerinin enerjisi, neşesi ve coşkusu diğer antrenmanların çok çok üzerindeydi.


Temmuz 2019’da, Hombu Dojo’da Pazar günleri;


09:00/10:00

10:30/11:30


saatlerinde dersler yapılıyordu. 09:00/10:00 keiko’su Kanazawa Shihan ve 10:30/11:30 keiko’su da Doshu tarafından veriliyordu. Hombu Dojo’nun haftalık ders programı ve dersleri veren eğitmenlerin isimleri için, www.aikikai.or.jp/english/timetable adresini ziyaret edebilirsiniz.


Hombu Dojo Haftalık Ders Programı (Temmuz 2019)

Hombu Dojo’da Antrenmanlar;


Aikikai Hombu Dojo’da antrenmanlar birer saat sürüyor. Antrenmanların başlama saatinden en az yarım saat öncesinde Hombu Dojo’ya gelmeniz gerekiyor. Türkiye’de yaygın şekilde olduğu gibi Sensei’den sonra tatami’ye gelerek derse katılmak malesef Hombu Dojo’da mümkün olmuyor. Ders öncesindeki yarım saat boyunca kişiler tatami’ye çıkarak ısınma hareketlerini yapıyorlar, birbirleriyle selamlaşıp sohbet ediyorlar ve birbirleriyle serbest antrenman yapıyorlar. Yine bu süre zarfında herkes; o keiko’da çalışmak istediği kişinin yanına giderek, selamlaşıyor ve partner seçimlerini gerçekleştiriyor. Ders öncesinde partner seçebilmeniz son derece önemli.

Dersin başlamasına 5 dakika kala en kıdemli öğrencinin sıraya geçelim ikazıyla birlikte, tüm camlar ve yangın çıkış kapısı kapatılarak Dan sıralaması olmaksızın herkes keiko partnerleri ile birlikte oluşturulan sırada seçtikleri yere geçiyor. Derslerde ortalama önden arkaya doğru minmum 3 sıra oluşturulmakta. 7 sıraya kadar bir kalabalığa tanık olduk (Cumartesi sabahı, 06:30/07:30, Doshu). Her bir sırada yan yana oturan Aikidoka sayısı da 30-40 kişi arasında değişmekte. Eğer kendinize sizden yaşça büyük ve Hombu Dojo’nun kıdemlilerinden bir partner seçtiyseniz, ders açılış ve kapanışlarında muhtemelen ön sıranın ortalarında ve tam ders eğitmeninin karşısına denk gelecek bir hizada yer alacaksınızdır. Sıraya geçişinizin ardından, ders eğitmeni tatami’ye gelene kadar meditasyon yaparak kendinizi başlayacak olan derse hazırlayabilirsiniz. Bu arada başımıza gelmemesine rağmen gözlemlediğim birşeyi paylaşmak istiyorum; eğer ders öncesinde partnerinizi seçmediyseniz ve ısınma hareketlerinden sonra gösterilen ilk antrenman tekniği neticesinde kendinize partner bulamadıysanız ders sonuna kadar tatami’yi çevreleyen parke alanlarda ve genellikle Dojo’nun arka tarafında seiza pozisyonunda oturarak dersin tamamını oradan izlemek durumunda kalabilirsiniz. Çünkü Hombu Dojo’daki antrenmanlarda üçlü partner ile antrenman yapılmıyor.


Hombu Dojo’da Değerli Doshu ve Asistanım Barış Doğrul Sensei ile

Ders açılışıyla birlikte dersin Eğitmeni tarafından 8-10 dakikalık ısınma egzersizleri yaptırılıyor ve gösterilen ilk teknikle birlikte antrenman başlıyor. Her teknik, açıklama yapılmaksızın, genellikle en son tekniğin gösterimin ardından çalışılacak tekniğin ismi söylenerek, normal çalışma temposunda 4 kez gösteriliyor. Doshu ve Waka Sensei her keiko’ya mutlaka Shomen Uchi Iriminage tekniğini çalıştırarak başlıyorlar. Keiko’ların, ilk 45-50 dakikalık bölümü ard arda gösterilen tekniklerin çalışılması ile geçiyor. 45 ya 50 nci dakikanın sonunda teknik gösterimi için oturduğunuzda Doshu, Waka Sensei ya da diğer ders eğitmeni Sensei’ler tarafından herhangi bir teknik gösterilmiyor ve siz partneriniz ile birlikte ayağa kalkarak o ders boyunca çalışılan tekniklerin hızlı bir tekrarını yapıyorsunuz. Bu kısacık oturuş esnasında; su içmek ya da yüzünüzü yıkamak veya ağzını çalkalamak için soyunma odasına gidip geri gelebilirsiniz. Ancak bu hareket tarzı ne partneriniz, ne Sensei, ne de çevrenizdeki Aikidoka’lar tarafından hoş karşılanmayacaktır. Çalışmak, çalışmak, çalışmak. Bence Japonlar için çok önemli bir üçleme. Her keiko Kokyu-Ho tekniğinin ardından çalışılan sei undo tekniği ile son buluyor.


Hombu Dojo ziyaretiniz öncesinde kendinizi kondisyonel olarak hazırlamanızı şiddetle tavsiye ederim. Keza; her keiko boyunca sürekli olarak düşüp kalkıyorsunuz. Tek soluklanma şansınız en fazla 1,5-2 dakika kadar süren teknik gösterimleri esnasında olabiliyor. Dürüst olmak gerekirse, Hombu Dojo’nun devamlı öğrenci olan kıdemli ve yaşça 60-70 yaş hatta 70 üzeri yaş aralığında olan Usta öğrenciler bile sizi kondisyon anlamında ciddi şekilde zorluyor olacaklar. Lütfen bu tespitimi yabana atmayınız. Bunu size Türkiye'de haftada 7 günlük yoğun ve aktif bir antrenman temposundan çıkarak Hombu Dojo’ya giden bir Aikidoka olarak söylüyorum.


Hombu Dojo’da Değerli Tuncer Karataş Sensei ile

Keiko’lar biter bitmez hızlıca Dojo’nun hemen yan tarafında yer alan erkek soyunma odasından geleneksel süpürgeler alınarak Dojo temizliğine başlanıyor. Tatami’nin köşelerinden orta alana doğru süpürme işlemi yapılıyor ve kıdemli öğrencilerden birisi tarafından kullanılan elektrik süpürgesi ile orta alanda biriktirilen tozlar çekiliyor. Süpürme işleminin ardından tatami’yi çevreleyen parke alanların tozu, ıslak bezler yardımıyla dizler üzerinde geleneksel silme işlemiyle alınıyor. Bu işlem genellikle süpürge temizliğine katılmayan (Ya da katılmalarına müsade edilmeyen tam ayrıntısını bilemiyorum. Bunu sorup öğrenebilme şansımız ne yazık ki olmadı.) kadın öğrenciler tarafından gerçekleştiriliyor. Bu arada ufak bir not; antrenmanlar sırasında partneriniz ile birlikte tatami’nin kenarlarında bir yere denk gelirseniz bu parke alanlara düşüp kalkacağınız anlamına geliyor. Hombu Dojo’daki ilk antrenmanınız öncesinde bu parke alanları test etmenizi öneririm. Tatami’den çok ta sert değiller merak etmeyin. Dojo temizliğindeki son aşama; Kamiza’nın ıslak bir bez yardımıyla en kıdemli öğrencilerden birisi tarafından temizlenmesi ve yine kamiza’da bulunan iki saksı içerisindeki yeşil çiçeklerin soyunma odasındaki lavabolarda su yardımı ile temizlenmesi işlemleri. Kamiza’yı genellikle hep aynı kıdemli öğrenciler temizliyorlar. Dojo temizliğinin tamamlanmasının ardından bir sonraki dersin başlamasına 10 dakika kalıncaya dek; (Dojo temizliği ortalama 5 dakika içinde tamamlandığından, yaklaşık 15 dakikanız olacaktır.) keiko partneriniz ile birlikte ders tekniklerini tekrar edebilir ya da serbest teknik çalışması yapabilirsiniz. Bizim hemen her ders sonunda uyguladığımız bu rutini sizlere de şiddetle tavsiye ediyorum. Keza bu çalışma; hem çok keyifli bir kısa antrenman şansını size sunuyor, hem sizden yaşça büyük ve deneyimli bir partneriniz varsa kendilerinin engin pınarlarından faydalanmanıza olanak sağlıyor, hem de size partnerinizle sosyalleşme şansı tanıyor. Bu sürenin ardından ise ya bir sonraki keiko öncesinde vücudunuzun biraz soğuyup dinlenmesine izin verebilirsiniz ya da Dojo’dan ayrılacaksanız hakamanızı katlayabilirsiniz.

Hombu Dojo’da katılacağınız antrenmanlarla ilgili olarak naçizane tavsiyem, keiko partnerlerinizi Hombu Dojo’nun yaşça büyük olan Aikido tutkunlarından seçmenizdir. Genellikle 60-70 yaş arası ve hatta 70 yaş üzeri olan bu kıdemli Aikido sevdalıları ortalama, 50-60 yıldır tatami’de olan ve kendilerini her gün düzenli olarak Aikido çalışmaya ve daha iyiye ulaşmaya adamış büyük pınarlardır. Onlar antrenmanlar sırasında size her daim yardımcı olmaya çalışıyorlar, sizi bolca zorlayıp ciddi şekilde yoruyorlar ve çokça da motive ediyorlar. Bu kıdemli öğrenciler kesinlikle yaşlarının çok ötesinde performanslar sergileyerek sizleri şaşırtıyorlar. Onlar kesinlikle sizin; Aikido’ya yeniden ve tekrar tekrar tutkuyla bağlanmanızı sağlıyorlar. Şahsen benim için her keiko öncesi, esnası ve sonrası aynen tarif ettiğim gibi oldu. Hombu Dojo kesinlikle Aikido anlamında beklentilerinizi karşılayarak size deneyim ve Aikido anlamında çok fazla şeyler katacak bir yer. Her Aikidoka ve Aikido sevdalası kesinlikle Hombu Dojo keiko’larını tecrübe edebilmeli. Dilerim bu yazımı okuyan herkes bu şansı elde edebilir. Umarım ki ilerleyen yıllarda bu deneyimi yeniden yaşayabilirim.


Sensei Hasan Mert Bozdoğan Hombu Dojo’da

Kıyafet, Gerekenler, Soyunma Odası ve Duşlar;


Hombu Dojo’da peş peşe iki sabah ya da akşam antrenmanına katılmayı düşünüyorsanız yanınıza iki takım kıyafet almanız yararlı olacaktır demek istesem de ne yazık ki ikinci antrenman öncesinde yanınıza bulunan ikinci kıyafetinizi giyecek vakti bulmanız çok olası olmayacaktır. Biz ilk günün acemiliğiyle ikişer takım kıyafetle Hombu Dojo’ya gittik fakat ikinci takımlarımız akşam keikolarına kaldı. Yanınıza iki takım kıyafet almak yerine bence, suyu oldukça iyi emen ve aynı zamanda da oldukça çabuk kuruyan bir ya da iki adet el-yüz havlusunu yanınıza almanız daha işlevsel olacaktır. Özellikle yaz aylarında yapacağınız antrenmanlarda saunada hareket edercesine terleyeceğinizi net şekilde söyleyebilirim ve kesinlikle abartmış olmam.


Hombu Dojo’nun üçüncü katında bulunan ve ana Dojo’nun hemen yanında yer alan (Ana Dojo’ya girişinizi soyunma odasının arka tarafında bulunan perdeli kapıdan geçerek yapıyorsunuz.) erkek soyunma odası aşağı yukarı 20-25 metrekare büyüklüğünde. Soyunma odası antrenmanların öncesinde ve sonrasında son derece kalabalık oluyor. Katılacağınız antrenmanlara 30-40 dakika öncesinden gitmeniz; hem rahat giyinme şansı bulmanız, hem dolap alabilmeniz ve hem de ders öncesi çalışması yapabilmeniz açısından yararlı olacaktır. Yine de kendinizi daracık bir alanda hızlıca giyinip, hakamanızı bağlamaya hazırlayın derim.


Aikikai Hombu Dojo’nun Ana Dojo’su ve Erkek Soyunma Odası

Biz her keiko’ya ortalama 40-45 dakika öncesinden gittiğimiz için genellikle ders öncelerinde soyunma odasının kalabalığına çok denk gelmedik. Yine de özellikle günün ilk antrenmanları öncesinde saat 05:45 te bile soyunma odası oldukça kalabalık oluyor. Erkek soyunma odasında kıyafetlerinizi ve şahsi eşyalarınızı sığdırabileceğiniz ufak kilitli dolaplar bulunuyor. Bu dolapların anahtarları, dolap içlerinde bulunan haznelere atacağınız 100 Yen lik madeni paralar ile aktive oluyor ve keiko sonrasında paranızı iade alıyorsunuz. Ancak çantalarınızı dolap üstlerine yerleştirmek durumundasınız. Japon Aikidoka’ların büyük çoğunluğu çanta kullanmıyorlar ve Aikido kıyafetlerini geleneksel Japon motifleri ile süslenmiş örtülere bohçalama yapıyorlar. Bu sebeple dolap üstlerinde çantalarınıza kolaylıkla yer bulabilirsiniz. Hombu Dojo’yu yaz aylarında ziyaret etmeyi planlıyorsanız, yanınızda bol miktarda su olmasını şiddetle tavsiye ederim. Eğer dışarıdan su almayı unutursanız, Hombu Dojo’nun en alt katında merdivenin hemen yanında bulunan ve madeni para ile çalışan su-soğuk içecek otomatından bu ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Soyunma odasının arka bölümünde toplu duş ve lavabo alanı bulunuyor. Tuvaletler ise ikinci ve dördüncü katlarda yer alıyor. Dördüncü kat yatılı öğrencilerin yatakhanelerinin bulunduğu kat olduğundan genel tuvalet ihtiyaçlarınızı ikinci katta yer alan tuvalette gidermeniz daha sağlıklı ve kolay olacaktır. Şunu söylemeliyim ki; ikinci katta yer alan tuvaletler Japonya seyahatim boyunca gördüğüm en modern ve en iyi ilk beş tuvalete girer. Tuvalete soyunma odasına çıkmadan uğramanız daha uygun olacaktır, keza Aikido kıyafetlerinizi giydikten sonra tuvalete inmeniz pek hoş karşılanmayacaktır. Erkek soyunma odasındaki toplu duş ve toplu lavabo alanında bulunan musluklardan sadece buz gibi su akıyor ve Hombu Dojo’da tuvaletlerin dışında sıcak su kesinlikle bulunmuyor. Antrenmanlarda çok terleyeceğiniz için, eğer toplu duşa girmek ve buz gibi akan soğuk su ile ortak alanda duş almak sizin için sıkıntı olmayacaksa yanınıza bir duş havlusu almanızı öneririm. Bu buz gibi suyun dinçleştirici ve rahatlatıcı etkisini tecrübe etmenizi şiddetle tavsiye ederim. Biz her keiko sonrasında duşumuzu Hombu Dojo’nun soyunma odasında yer alan duşların buz gibi suyuyla aldık. Duşlarda ve lavabo alanında şampuan ya da sabun bulunmadığını da hatırlatmak isterim. Eğer şampuansız duş alamam derseniz, çantasınıza ufak bir şampuan koymanız yararlı olacaktır.

Ayrıca Hombu Dojo’nun girişinde, ön büroyu geçer geçmez ayakkabı ya da terliklerinizi çıkartacağınız için duş ve lavabo alanına çıplak ayakla giriyor olacaksınız. Umarım bu sizin için sorun teşgil etmez. İkinci katta bulunan tuvaletin iç kısmında, hemen kapı ve perdenin arkasında tuvalet terlikleri bulunuyor. Hombu Dojo’nun geneli temizlik açısından oldukça iyi durumda. Sadece soyunma odası, soyunma odasında bulunan ortak duş ve lavabo alanları şayet çok titiz iseniz sizi biraz zorlayabilir. Biz uzun sayılacak Hombu Dojo ziyaretlerimiz esnasında ve sonrasında hijyenik açıdan herhangi bir sorun yaşamadık.


Hombu Dojo’ya Giriş ve Çıkış;


Bu başlık altında öncelikle kayıt ödemesinden bahsetmemin yararlı olacağını düşünüyorum. Yazımın ilk bölümünde bahsettiğim ve ziyaretiniz öncesinde Aikikai ile yapacağınız mailleşme sonrasında yaptıracağınız ön kaydınızın ardından Hombu Dojo’ya geldiğinizde ön büroya yapacağınız ödeme için size tavsiyem; özellikle katılacağınız ilk antrenman günün ilk dersi olan 06:30/07:30 dersi olacaksa, mümkünse bir gün öncesinde Hombu Dojo’yu ziyaret etmenizdir. Bu sayede hem kendiniz için uygun geliş rotasını seçebilir, hem yolun süresini hesaplayabilir, hem de sabahları genelde 06:00 dan sonra açılan ön büroyu bekleme dezavantajınızı ortadan kaldırabilirsiniz. Biz Shinjuku’ya vardığımız ilk gün Hombu Dojo’ya giderek ödememizi yaparak resmi kaydımızı gerçekleştirdik. Haftalık program, soyunma odasının yeri, ders öncesinde Dojo’da olmamız gereken saat, antrenmanların yapılacağı Dojo bilgisi de tarafımıza yine bu ilk ziyaretimiz sırasında verildi. Ön büro görevlileri genellikle maalesef limitli bir İngilizceye sahipler. Aikikai’ye gittiğimiz süre boyunca akıcı seviyede İngilizce konuşabilen bir ya da iki tane yatılı Aikikai öğrencisi ön büro çalışanına denk geldik. Ön büro görevlilerinin hepsi, uchidashi denilen yatılı öğrenci programı ile Hombu Dojo’da bulunan ve orada yaşayan gençlerden oluşuyor. Şarıştıcı ama Japon gençlerinin de İngilizceye olan aşinalıkları düşük düzeyde.

Hombu Dojo’ya günlük girişleriniz esnasında; Aikikai pasaportlarınızda bulunan küçük kimlik kartlarınızı, eğer bu küçük kimlik kartınız yoksa Aikikai pasaportlarınızı ya da tarafınıza muhtemelen ikinci gününüzün sonunda verilecek olan kimlik kartı boyutunda ve üzerinde isminizin yazılı olduğu küçük ödeme makbuzlarınızı ön büroya teslim ediyor ve çıkışınız öncesinde yine buradan teslim alıyorsunuz. Sabah erken saatlerde Hombu Dojo’ya geldiyseniz ve şayet ön büro kapalıysa kimlik kartınız olarak vereceğiniz belgeyi, camekanlı bölmenin önünde yer alan ahşap tezgah üzerinde bulunan küçük mavi sepete bırakıyor ve çıkışınız öncesinde de yine bu camekanlı bölmenin önünde yer alan tahta rafta sıralı olan kimliklerden kendi teslim ettiğiniz kimlik kartını bularak geri almak suretiyle giriş-çıkışını gerçekleştiriyorsunuz. Bu kimlik bırak ve kimlik al sistemi sayesinde; kayıt ödemesi dışında giriş ve çıkışlarda günaydın ya da hoşçakal sözcükleri dışında önbüro çalışanları ise diyaloğa girmenize gerek olmayacaktır. Muhtemelen bu sistem ve düzen, bu olası diyalog oluşumunu engellemek üzerine kurulmuş. Keza Japonlar, genel olarak işlerini ve vazifelerini yapmak dışındaki sohbetleri çok sevmiyorlar ve özellikle Japon olmayanlar ile gereksiz sohbetlerden kaçınıyorlar. Tabii ki sorularınız ya da problemleriniz olması durumunda önbüro çalışanları İngilizceleri el verdiği sürece her daim size yardıma hazır durumda oluyorlar. Şayet Japonca biliyorsanız, tüm Japonya’da olacağı gibi Aikikai Hombu Dojo’da da oldukça rahat edeceksiniz.


Aikikai Hombu Dojo Binası, Dojo Girişi ve Ana Caddede Yer Alan Hombu Dojo Yönlendirmeleri

Hombu Dojo binasının içinde, önbüronun hemen yanından itibaren çorap ya da çıplak ayakla geziyor olacaksınız. Önbüronun hemen yanındaki basamak öncesinde ayakkabı ya da terliklerinizi çıkartarak dolaba yerleştiriyor ve iç alana dediğim gibi çıplak ayak ya da çorabınız ile devam ediyorsunuz. Daha önce de sözünü ettiğim gibi önbürodan geçtikten sonra üst katlara çıkış öncesinde, merdivenlerin hemen yanında soğuk su ve soğuk içecek otomatı bulunuyor. Bu otomata madeni para ya da 1.000 Yen lik kağıt para atarak içeceğinizi alabilirsiniz. Bu otomat dışarıdaki yaygın otomatların fiyat bandında bir otomat. Yine de suyunuzu 7 Eleven, Family Mart, Lawson Store ya da yerel marketlerden almanız size uzun vadede maddi olarak az da olsa avantaj sağlayacaktır.


Hombu Dojo ve Civarında Çamaşırhane, Yeme, İçme;


Özellikle sabahları çift antrenmana katılırsanız, duşunuzu alıp giyinip Hombu Dojo’dan çıktığınızda saat sabah 10:00 civarında olacaktır. Şunu belirtmek isterim ki; Japonya genelinde hakim olan yüksek nem seviyesi sebebiyle (Temmuz 2019’da bizim ziyaret süremiz boyunca Tokyo şehrinin ortalama nem oranı; %90-%95 seviyelerinde idi.) kıyafetlerinizi kurutabilmek ciddi bir mesele olacaktır. Bunun için kurutma opsiyonlu bir çamaşır makinasına ya da Japonya’da yaygın olan çamaşırhanelere ihtiyaç duyuyor olacaksınız. Eğer konakladığınız yerde kurutma özellikli bir çamaşır makinası bulunmuyor ise 7/24 açık olan çamaşırhaneler sıkı dostlarınız haline gelecekler. Japonlar bile bu dükkanları özellikle çamaşırlarını kurutmak için oldukça sık kullanıyorlar. Bu arada çamaşır makinalarının kurutma özelliği olanına Japonya seyahatim boyunca hiç denk gelmedim. Şansıysanız durulama ya da sıkma işlemi yapabilen bir çamaşır makinasını konakladığınız yerde bulabilirsiniz. Bahsettiğim özelliklerdeki bir çamaşır makinası bile Aikido kıyafetleriniz için yıkama kurutma problemini çözmenize muhtemelen yardımcı olamayacaktır. Biz şahsen her tek ya da çift antrenman sonunda Aikido kıyafetlerimize mutlaka yıkama artı kurtma işlemi yaptık. Hakama ve kuşaklarımızı ise doğal olarak kuruttuk. Yanınıza katladığınızda kolay kuruyan ve kırşmayan kumaştan üretilmiş bir ya da bir kaç hakama almanız son derece iyi olacaktır.


Wash İsimli Çamaşır Yıkama ve Kurutma Mağazası

Şayet, sizler de bizim gibi Aikido kıyafetlerinizi katıldığınız antrenmanlar sonrasında yıkamak ve/veya kurutmak isterseniz şanslısınız. Çünkü Hombu Dojo’nun, Higashi-Shinjuku metro istasyonu yönünde iki alt sokağında yer alan ve 7/24 hizmet veren, Wash isimli bir çamaşırhane mağazası bulunuyor. Burası bozuk para atarak çalıştırabileceğiniz, değişik kilogram kapasiteli çamaşır yıkama ve kurutma makinaları ile ayakkabı yıkama ve kurutma makinalarının yer aldığı bir mağaza. Şayet bozuk paranız yok ise mağazada kağıt paranızı (1.000 Yenlik kağıt paralarınızı bozabilirsiniz.) bozabileceğiniz bir para bozma makinası da yer alıyor.

Wash isimli bu dükkanda; 7 kilogram kapasiteli, 300 Yen karşılığında 30 dakika ve 12 kilogram kapasiteli, 600 Yen karşılığında 28 dakikalık yıkama yapabileceğiniz mavi renkli yıkama makinaları bulunuyor. Kurutma işleminizi ise mağazada bulunan; 14 kilogram kapasiteli ve 10 dakikası 100 Yen olan kırmızı renkli makinalarda yapabilirsiniz. Aikido kıyafetlerinizin kalınlığına bağlı olarak sağlıklı kurutma süreniz 20 ya da 30 dakika olacaktır. Biz 30 dakikalık kurutma süresini tercih ettik. Günde ortalama 2 kez uğradığımız bu mağazaya günde 1.200 Yen yani 65 TL lik bir ödeme yaptık. Sakın ha çamaşırlarımı elde ya da konakladığım yerde bulunan çamaşır makinasında yıkar, balkona ya da odanın içine asar akşam antrenmanına kadar kuruturum tuzağına düşmeyin. Konakladığımız yerde sabahları duş aldıktan sonra yıkayıp, durulama ve sıkma yaptırarak terasa astığımız duş havlularımız bile akşam üzeri saatlerine halen ıslak oluyorlardı. Çamaşır yıkama ve kurutma maliyetinizi yukarıda bahsettiğim Temmuz 2019 rakamları üzerinden ortalama olarak hesaplayarak bütçelendirmenize eklemenizde yarar olacaktır.

Biz genellikle çamaşırlarımızı 30 dakikalık yıkamaya attıktan sonra bekleme sürecimizi yemek yiyerek değerlendirdik. Sabah ya da akşam antrenmanları sonrası o kadar efor sarfettikten ve yorulduktan sonra saat sabah 10:00 da kahvaltılık birşeylere, ya da akşam saat 21:00 de yemeklik birşeylere ihtiyaç duyuyorsunuz. Burada imdadınıza Wash isimli çamaşırhane mağazasının hemen iki dükkan aşağısında yer alan Family Mart ya da ters istikamet olan Wakamatsu-Kawada metro istasyonu yönündeki 7 Eleven mağazası yetişiyor olacak.


Family Mart ve 7 Eleven Mağazalarının Dış Görünümü

Ürün çeşitliliği ve fiyat açısından hayli benzer olan bu iki mağazadan bizim tercihimiz çamaşırhaneye uzak olsa da 7 Eleven mağazası oldu. Çünkü burada bulunan oturma alanı sayesinde kahvaltımızı ya da akşam yemeğimizi rahat rahat dinlenerek yeme şansını elde ettik. Biz genellikle, bahsettiğim 7 Eleven mağazasında kahvaltımızı yaptıktan ya da akşam yemeğimizi yedikten sonra çamaşırhaneye dönerek çamaşırlarımızı 30 dakika süreyle kurutma makinasına attık ve sonrasında hemen yakında yer alan Family Mart mağazasından kahve veya soğuk içecek birşeyler alarak çamaşırhanedeki oturma alanında ya da mağazanın dışında sohbet ederek çamaşırlarımızın kurumasını bekledik. Bu arada hem 7 Eleven mağazasında, hem de Family Mart mağazasında ücretsiz internet mevcut.

Bu iki yeme içme mağazasından daha ucuz bir alternatif arayanlar için ise önerebileceğim yer; Hombu Dojo’ya 5 dakikalık yürüme mesafesinde yer alan, Wash’ın hemen karşı ana caddesinin üzerinde bulunan Gyomu Super isimli yerel market. Bu market Japonya genelinde yer alan değişik isimlerdeki pek çok yerel marketten sadece birisi. Gyomu Super her ne kadar tüm yerel süpermarketler gibi evsel yemelik ürünleri satıyor olsa da ayaküstü kahvaltılık ya da yemeklik bulma şansınız olan bir market. Fiyatlar 7 Eleven ve Family Mart mağazalarına göre daha düşük seviyelerde. Ancak dediğim gibi burada pratik yemeklik bulma şansınız 7 Eleven ya da Family Mart kadar çok değil. Öğünümü meyve ile geçiştirebilirim diyorsanız buraya uğrayabilirsiniz.


Gyomu Super İsimli Süper Market Mağazası

Aikikai Hombu Dojo civarında lezzetli bir lokanta arayanlar için tavsiyem ise; Hombu Dojo’ya 10 dakika yürüme mesafesinde bulunan ve 07:00/19:00 saatleri arasında hizmet veren set bento menüler ve harika pirinç topları (riceball; içerisinde değişik balık türleri bulunan, etrafı pirinç ve dışı yosunla kaplı doyurucu ve lezzetli atıştırmalıklar) satan ismi Japon alfabesinde olduğu için sadece adresini paylaşabileceğim syokudo ve teishoku restoranı. Bu restoranda özellikle ton balıklı ya da somonlu pirinç toplarını denemenizi öneririm. Yiyeceğiniz 2 adet pirinç topu ile uzun saatlerinizi tok geçirebileceğiniz bu restoranda bir pirinç topunun fiyatı ise 190 Yen (Temmuz 2019 fiyatıdır). Pirinç toplarının 7 Eleven ya da Family Mart mağazalarındaki ortalama fiyatları (içlerindeki balık türüne bağlı olarak değişiyor) 100-150 Yen arasında. Tabii ki önceden hazırlanarak soğutulan bu pirinç topları, bahsettiğimiz lokantanınkiler kadar taze ve leziz değiller. Şiddetle tavsiye ettiğim bu leziz restoranın adresi ise; 14-1 Yokamachi, Shinjuku city, Tokyo-to 162-0055 Japonya.


Şiddetle Tavsiye Ettiğim Syokudo ve Teishoku Restoranı

Hombu Dojo’ya geliş ve gidişlerinizde Wakamatsu-Kawada metro istasyonunu kullanacaksanız, bu istasyonun civarında yerel restoranlar, kahve dükkanları, ramenciler, 7 Eleven ve daha pek çok alternatifi bulabilirsiniz. Higashi-Shinjuku metro istasyonunu kullanacaklar için ise; bu bölgede 7 Eleven ve Family mart mağazaları, yerel ucuz süper marketler, kahve dükkanları, ramenciler, yerel lokantalar ve Mc Donald’s bulma şansınız bulunmaktadır. Japonya genelinde oldukça yaygın olan Mc Donald’s mağazalarında orta boy bir menü yaklaşık 600-700 Yen fiyat aralığındadır.

Aikikai Hombu Dojo konum olarak Shinjuku bölgesinin ortasına yakın bir konumda yer aldığından; yeme, içme, sosyal olanaklar, alışveriş, otel, pansiyon, toplu taşımaya erişim açısından oldukça kolay bir lokasyonda bulunmaktadır. Yine de ziyaretiniz öncesinde bölgeyi, google’dan ve maps google’dan araştırmanızın yararlı olacağını düşünmekteyim.


Hombu Dojo ve Civarında Savaş Sanatları Ekipman Alışverişi;


Hombu Dojo’ya kadar gelmişken kendine Savaş Sanatları malzemeleri satın almak isteyenler için kesinlikle önereceğim adres; Hombu Dojo’ya yaklaşık 20-25 dakikalık yürüme mesafesinde yer alan Iwata Shokai Co. mağazası. (Mağaza; Higashi-Shinjuku istasyonun ilerisinde bulunan Shin-Okubo metro istasyonuna yaklaşık 5-6 dakikalık yürüme mesafesinde yer alıyor. Hombu Dojo’dan bu mağazaya dilerseniz metro yoluyla da ulaşabilirsiniz).

Yerel Iwata Shokai Co. Aikido Malzemeleri Mağazası

Bu mağazada bulbileceğiniz ürünler; değişik kalınlıklardaki Aikido kıyafetleri, değişik kumaşlardan üretilen hakama çeşitleri, Aikido yazılı emici kumaştan üretilen el havluları, değişik modellerde Aikido kıyafet çantaları, Aikido kıyafetlerinizi sarabileceğiniz Aikido kanji yazılı kıyafet heybeleri, geleneksel Japon terlikleri, bokken ve jo çeşitleri, bokken ve jo’nuzu koyabileceğiniz kumaş kılıflar, değişik kalınlıklarda Aikido siyah kuşakları, Aikikai Hombu Dojo t-shirtleridir. Iwata Co.’nun ürünleri son derece kaliteli. Mağazanın yönetiminden sorumlu olan değerli Tomoyuki Shokai San son derece güleryüzlü bir kişi. Ailenin şu anda işi yönetmekten sorumlu olan üyesi olan ve oldukça akıcı bir İngilizceye sahip olan Tomoyuki San size yardımcı olacaktır. Iwata Co. özellikle hakamalar konusunda kişiye özel tasarım ve üretim yaptığından, bedeninize uygun hakama bulmak konusunda sıkıntı yaşayabilirsiniz. Ben beden konusundaki şansımdan dolayı stok beden modellerinden hakamalar alabildim. Yine kalacağımız gün sayısı bir haftanın üzerinde olduğundan hakamalarım ve kemerime Japonca olarak ismimi yazdırabilme şansını da elde ettim. Süresi kısıtlı olanlar için, bu firma dünya çapında ürün gönderimi yapıyor ve Türkiye’ye de ürün yolluyor. Eğer kendinize bu firmadan hakama almak isterseniz tavsiyem; ziyaretiniz öncesinde firma ile mailleşerek ürün siparişini vermeniz olacaktır. Bu sayede olası uluslararası nakliye bedellerini ve Türkiye vergilendirmelerini ödemeksizin Iwata Co. marka hakamanızı elden teslim alabilirsiniz. Hombu Dojo’da Antrenman yapan Aikidoka’ların büyük çoğunluğunda Iwata Co. firmasının Aikido kıyafetlerini ve hakamaları görüyor olacaksınız. Hombu Dojo’da satılmakta olan; Aikido kıyafetleri, Aikikai Hombu Dojo t-shirtleri, bokken ve jo’lar ile Aikido yazılı yüz havluları da yine Iwata Co. firmasının üretimleridir. İlgilenenler ve ziyaret etmek isteyenler için Iwata Shokai Co.’nun açık adresi; 2-chome-1-14 Hyakunincho, Shinjuku city, Tokyo-to 169-0073 Japonya’dır.

Çok bilinir bir Japon Savaş Sanatları malzeme üreticisi olan Tozando firmasının da Tokyo’da bir bayisi bulunmaktadır. Biz Tozando firmasının Tokyo mağazasını ziyaret etmedik. Ancak Tozando’nun Kyoto mağazalarından belirli ürünleri aldık. Ürünlerin genel olarak fiyatları Iwata Shokai Co.’dan yüksekti. Yine de Tozando firmasının Tokyo mağazasını ziyaret etmek isteyenler için Tozando’nun internet sitesinden ulaştığım mağaza adresi; Ichigaya Honmura-cho 2-11, Sotobori Sky Building 5F, Tokyo-to 162-0845 Japonya’dır. Biz bunlar dışında Savaş Sanatları malzemeleri ve ürünleri satan yerel bir mağazaya ne yazık ki Tokyo’da denk gelemedik.

Yazılı materyal ve kitap arayanlar için; Aikikai Hombu Dojo’nun önbürosunun hemen karşı tarafında yer alan teşhir vitrininde pek çok kitap bulunuyor. Bu kitaplar; O’Sensei Morihei Ushiba, O’Sensei’n oğlu Kisshomaru Ueshiba ve O’Sensei’n torunu (Doshu) Moriteru Ueshiba tarafından kaleme alınmış eserler. Ancak ne yazık ki İngilizce olarak basılmış tüm Aikido eserlerinin baskıları bittiğinden dolayı, bu kitapların satışları yapılamıyor. Japonca olarak yayımlanmış Aikido eserlerinin pek çoğunun ise satışları devam etmekte. Tokyo, Kyoto ve Osaka’da bulunduğumuz süreler zarfında denk gelerek heyecanla ziyaret ettiğim yerel ve büyük kitapçıların tümünde de ne yazık ki Savaş Sanatları ve/veya Aikido kitaplarına ulaşamadım. Aikido ve Savaş Sanatları alanındaki yazılı eser alımlarınızı Japonya’dan yapabilmeniz ne yazık ki pek te mümkün olmayacaktır.


158 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page