top of page
  • Yazarın fotoğrafıHasan Mert Bozdoğan

JAPONYA HAKKINDA - 2


Japonya’da Şehirlerarası Ulaşım;


Japonya’da şehirlerarası ulaşım deyince akla ilk gelen tüm ülke civarında son derece yaygın olan demiryolu ağları olmaktadır. Şehirler arası ulaşımda Shinkansen adı verilen mermi trenler çalışıyor. Şayet Japonya’da 7 gün ve üzeri süreler ile konaklamayı ve 3, 4 şehir gezmeyi planlıyorsanız size tavsiyem JR Pass almanızdır. İnternet üzerinden satın alarak adresinize kargo yapılacak ya da seçtiğiniz teslim noktası sayesinde uçaktan indiğinizde havalimanında teslim alabileceğiniz JR Pass sayesinde şehirlerarası ulaşımda oldukça kar sağlayabilirsiniz. JR Pass sadece internet üzerinden satılıyor. Seyahatinizden en az bir ay öncesinde sipariş etmeniz gerekiyor. Fiyatı yüksek ancak tekli biletlere göre hemen hemen 1,5-2 Shinkansen bileti fiyatına denk geliyor. 7, 14 ve 21 günlük JR Pass seçenekleri bulunuyor. Bizim Japonya seyahatimiz sırasında yani Temmuz 2019’da; 7 günlük JR Pass 29.110 Yen yani 1.557 TL , 14 günlük JR Pass 46.390 Yen yani 2.483 TL ve 21 günlük JR Pass ise 59.350 Yen yani 3.175 TL idi. Tokyo’dan Kyoto’ya tek yön Shinkansen bileti 17.630 Yen yani 943 TL dir. Mesafeye göre rakamlar artı eksi değişebilmektedir. Dolayısıyla hesabınızı iyi yapmanızı ve JR Pass’ı kesinlikle değerlendirmenizi tavsiye ederim.


Japonların Shinkansen Yani Mermi Trenleri, Güzargahları ve JR Pass

Biz seyahatimiz sırasında JR Pass almadık. Kalabalık bir grup olarak seyahat ettiğimizden ötürü hem Osaka-Tokyo, hem Tokyo-Kyoto ve hem de Kyoto-Osaka yolculuklarımızı daha ucuz maliyetteki şehirlerarası otobüsler ile halletmeyi tercih etmiştik. Açıkçası programımız sadece Tokyo ve Kyoto ile sınırlı olduğundan dolayı otobüs transferleri bizim için uygun olmuştu. Otobüs demişken Japonya’da şehirler arası yolculuklarınızı gerçekleştirebileceğiniz otoyol otobüsleri bulunuyor. Bu sistemde çalışan otobüsler genel olarak “Night Bus” olarak anılsalar da hem gece ve hem de gündüz seferleri bulunuyor. Fiyatlar çok değişken. Tabii otobüs seçenekleri de. Otobüsün sunduğu imkanlara, koltuk kapasitesine, aktarma ve durma noktalarına göre fiyat değişkenlik gösteriyor. Temmuz 2019 seyahatimiz için Osaka-Tokyo night bus biletimizi, seyahatimizden 3 ya da 4 hafta önce online olarak www.kosokubus.com web sitesinden alarak, sorunsuz bir şekilde seyahatimizi gerçekleştirmiştik. Bu seyahatin bize kişibaşı maliyeti ise 2.800 Yen yani 150 TL olmuştu. Ancak ne yazık ki online olarak önceden almadığımız Tokyo-Kyoto biletlerimiz, hem bilet alışımızı sonlara bıraktığımızdan ötürü, hem seyahatimizin haftasonuna denk gelmesi sebebiyle ve hem de Kyoto Gion Matsuri Festival’e ile çakışması dolayısıyla JR Bus Line’dan kişibaşı 7.600 Yen yani 406 TL. ye maal olmuştu. Otobüslerde muavin bulunmadığından su vb. hizmetler de bulunmamaktadır. Bu sebeple otobüse binmeden önce ihtiyaç duyduğunuz su vb. ürünleri almanızı tavsiye ederim. Otobüslerin bazılarında tuvalet bulunuyor bazılarında ise bulunmuyor. Ayrıca bazı otobüsler yolcu alım ve indirme noktalarının dışında rotaları üzerinde mola vermiyorlar. Tüm bunları bilenizi satın alırken kontrol etmenizi tavsiye ederim.

Night Bus İsimli Şehirlerarası Otobüsler

Eğer Japonya’da şehirler arası seyahat edecek ve bu seyahatinizde otobüs tercih edecek iseniz, biletlerinizi mutlaka www.kosokubus.com üzerinden online olarak alınız. Unutmadan söylemeliyim ki, seferler 3 ay öncesinden satışa çıkıyor. Ayrıca yine önemli bir ayrıntı olarak, Japonya’da otobüs terminallerinin Türkiye’deki gibi büyük olmadığını söylemek istiyorum. Otobüs kalkış noktaları genellikle ya belirli otellerin yanında, ya ana metro istasyonları civarında, ya da çok katlı alışveriş merkezlerinin içlerinde oluyor. Bundan dolayı otobüse biniş ve otobüsten iniş noktanızı mutlaka googlemaps ya da farklı navigasyon uygulamaları ya da çevirimdışı harita programları üzerinden işaretlemenizi ve civara iyi çalışmanızı öneririm. Tokyo-Shinjuku Expressway Bus Terminal isimli otobüs terminalinin yukarıda saydığım standardın dışında olduğunu da ifade etmek istiyorum. Orası gayet büyük bir otogar şeklinde idi.

Üçüncü bir şehirler arası transfer yolu olarak, araba ya da motor kiralamayı düşünüyoranız malesef Japonya’da Türk ehliyeti ile araç kiralayamıyorsunuz.


179 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page