top of page
  • Yazarın fotoğrafıHasan Mert Bozdoğan

ZİRVE ve ZİRVEYE ULAŞMAK

Bu haftaki makalemin konusu; “Zirve ve Zirveye Ulaşmak.”

Savaş Sanatlarını ve Savaş Sanatları yolculuklarını tanımlamak için kullanılan güzel bir söz vardır. Bu söz bazı yerlerde Savaş Sanatlarının geneli için kullanılırken, bazı yerlerde ise spesifik olarak sözü kullanan kişinin çalıştığı sanatı kapsayacak şekilde kullanılmaktadır. Bu sözü öğrencilerime söylediğim her seferde olduğu gibi bu makalemde de bu anlamlı sözü sadece Aikido için değil, Savaş Sanatlarının geneli için kullanacağım.

Peki nedir bu söz?


“Savaş Sanatları, bir dağ gibidir… Zirveyi görürsünüz. Yürürsünüz, tırmanırsınız, biraz daha yürür, biraz daha tırmanırsınız ve sonunda zirveye ulaşırsınız. Ancak tam o sırada, onun aslında yalancı bir zirve olduğunu fark edersiniz ve şimdi önünüzde uzanan yepyeni bir dağ ve yeni bir zirve vardır.”


Savaş Sanatı çalışanlar, düzenli doğa yürüyüşü yapanlar, dağcılar, disiplinli-sistemli çalışma alışkanlığı olanlar ve hedefler koyarak ilerleyen insanlar için yukarıdaki söz eminim ki sıradan kişilere göre daha fazla anlam ifade edecektir.

Savaş Sanatları uzun soluklu yolculuklardır. Yüzleşmeniz gereken gerçekler, aşmanız gereken engeller, kazanmanız gereken özellikler, geçmeniz gereken sınavlar ve üstlenmeniz gereken sorumluluklarla dolu upuzun yolculuklardır. Savaş Sanatları çalışmaya başlayan çoğu birey için, belki de ilk konulan hedef; Siyah Kuşak olmaktır. Tabi ki; Savaş Sanatlarına kendilerini savunmak zorunda olduğu için başlayan kişileri, kişisel gelişim amacında olanları ya da Savaş Sanatlarının olası olumlu etki ve kazanımlarını elde etmek isteyenleri bunun dışında tutuyorum. Şüphesiz ki; bu kişilerin hedefleri, beklentileri ve yaklaşımları daha farklı olacaktır.

Kendilerine birincil hedef olarak Siyah Kuşak olmayı koyan kişiler, genelde o cazibeye kapılırlar ve yolda sağa sola pek bakmadan, etliye sütlüye pek karışmadan Siyah Kuşak olma hedeflerine doğru emin adımlarla yürürler. Siyah Kuşak onlar için zirvenin ta kendisidir. Daha doğrusu bu kişiler Siyah Kuşağı, o engin dağın zirvesi sanmaktadırlar. Bu zirve yolunda pek çokları da harcanır ne yazık ki. Bazıları fiziki zorluklar yüzünden, kimileri mental baskılara yenik düşerek, az kısmı sakatlanarak ve çoğu da maymun iştahlılıktan daha zirveye çok kala havlu atarlar. Savaş Sanatları çalışmaya başlayan 100 kişiden belki 10 tanesi ancak ulaşabilecektir o zirveye. Daha doğrusu zirve sanılan o noktaya. Daha ilerisine ise ancak bir kaç kişi devam edecek kararlılıkta olacaktır.

Hak ederek Siyah Kuşak olabilme başarısını gösteren kişilerin, Siyah Kuşak oluncaya kadar çalıştıkları Savaş Sanatı’nda geçirdikleri zaman, elde ettikleri deneyimler ve olumlu kazanımları onların hedefledikleri bu zirve noktasına ulaştıklarında kendilerine ve etraflarına şeffaf bir zihinle bakmalarına olanak sağlayacaktır. Bazı Savaş Sanatı yolcuları için bu şeffaf zihne ulaşmak Siyah Kuşak seviyesine ulaşmaktan daha kısa sürede de gerçekleşebilmektedir. Bu şeffaf zihne ulaşabilen Savaş Sanatları yolcuları; ulaştıkları hedefin aslında gerçek bir zirve olmadığını, gerçek Savaş Sanatları yolculuğunun asıl o nokta itibariyle başlayacağını kolaylıkla fark edebileceklerdir.

Bence Siyah Kuşak seviyesi; kişinin gerçekten kendini ve sanatını keşfedebilmesi ve öğrenmeye tam olarak hazır hale gelmesi anlamına gelmektedir. Siyah Kuşak olmayı başaran bir Savaş Sanatları yolcusunun önünde daha pek çok zirve noktaları belirecektir. Kişi azimle, kararlılıkla, inanarak ve adanarak çalışmasını sürdürdüğünde kendisini kademe kademe geliştirecektir. Yolculuk bu seviyeden itibaren daha heyecanlı, eğlenceli ve keyifli hale gelecektir. Gerçek yolculuk bu seviye itibariyle başlayacaktır diyebiliriz.


Doğru öğretiyle çalışmakta olan her Savaş Sanatçısı bilir ki; Savaş Sanatları, kişiyi ulaşamayacağını bildiği bir zirveye doğru adım adım taşır...


Gerçekten zirveye ulaşılabileceğimiz tek yer kendi yaşamımızın zirvesidir. Onu alçak ya da yüksek, erişilmez ya da ulaşılır kılmak ta yine kişinin kendi elindedir.


Hepimizin hayatlarımızın zirvelerini keşfetmeniz ve o gerçek zirvelere ulaşabilmeniz dileğiyle…



64 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page