top of page
  • Yazarın fotoğrafıHasan Mert Bozdoğan

YU, KAHRAMANLIK ve CESARET

Yu üzerine...


“Bir kaplumbağa gibi kabuğunun içinde yaşamak, kesinlikle yaşamak değildir. Gerçek bir savaşçı; kahramanca bir cesarete sahip olmalıdır. Kahramanca bir cesarete sahip olmak ise, kesinlikle risklidir. Ama bu aynı zamanda; hayatı eksiksiz, tamı tamına ve harika bir şekilde yaşamaktır. Kahramanca bir cesarete sahip olmak, körü körüne bir cesarete sahip olmak demek değildir. Gerçek bir savaşçı; kahramanca bir cesarete sahipken, aynı zamanda da zeki ve güçlü olmalıdır.”


Japon Samuray’larının yaşam felsefesi olan Bushido 武士道 nun erdemlerinden birisi olan; Yu, kelimesi; kahramanlık, cesaret veya kahramanca cesaret anlamlarına gelmektedir. Yu kavramı; Bushido’nun açıklandığı hemen hemen her yerde yukarıdaki paragrafla ilişkilendirilmektedir.


-Bushido; bushi, yani asker ya da savaşçı ve do, yani yol kanjilerinin bir araya gelmesiyle oluşmuş bir kelimedir. Kelimenin anlamı her ne kadar askerin yolu ya da savaşçının yolu olsa da, Bushido; Japon kültüründe, Samurayların hayat yolunu ve yaşam tarzlarını ya da yaşam kodlarını ifade etmek için kullanılan bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır.-


Samuraylar için Yu yani kahramanca bir cesarete sahip olmak ta, diğer tüm Bushido erdemleri gibi son derece önemlidir. Samuraylar, gerçek bir savaşçının yaşamını kendi kabuğunda, cesaretten yoksun ve içine kapanık bir şekilde geçirmek yerine, hayatını kahramanlık ve cesaret ile risklerle mücade ederek dolu dolu yaşaması gerektiğine inanır ve hayatlarını bu şekilde sürdürürlerdi.

Kahramanlık ve cesaret ya da kahramanca cesaret; tüm Savaş Sanatları için olduğu kadar Aikido için de son derece önemlidir. Bir Aikidoka, gerek Dojo'daki antrenmanlarında ve gerekse de kendi yaşam yolculuğunda daima kahramanca bir cesarete sahip olmalıdır. Bir Aikidoka; Aikido yolculuğu boyunca karşısına çıkacak engelleri aşabilmek, zorlukların üstesinden gelebilmek, değişimlere ayak uydurabilmek için şüphesiz ki kahramanca bir cesarete sahip olmalıdır. İçine kapanık ve kabuğunda yaşayan bir Aikidoka; kahramanca cesaretinin farkına varamayacak, içindeki cesareti dışa vuramayacak, bunu açığa çıkaramayacak ve bu nedenle de Aikido eğitimi sırasında karşısına çıkacak olan engellerle ya da zorluklarla mücadele etmekte biraz zayıf kalacaktır. Bu da, o kişinin ne yazık ki Aikido yolculuğundaki erken bir durakta inmesine neden olacaktır. Aikido, hayatın kendisidir. Aikido da tıpkı hayatın kendisi gibi; pek çok engelle, onlarca zorlukla ve pek fazla değişimle doludur. Bunların üstesinden gelip, yola devam edebilmek ise şüphesiz ki kahramanlık ve cesaret ile mümkün olabilecektir. Burada kahramanca bir cesarete sahip olabilmek ile anlatmaya çalıştığım şey; sadece gözü kara ya da kör bir cesarete sahip olmak değildir. Kişi kahramanca bir cesaretin yanında; aynı zamanda da zeki, kararlı, istekli, azimli ve güçlü olmalıdır. Kendi Aikido yolculuklarımızda bunları başarabildiğimizde ise, yolumuz elbette ki uzun olacaktır.


Savaş Sanatları Dojo’larının dışında, gündelik yaşamlarımızda da kahramanca bir cesarete sahip olabilmek son derece önemli değil midir?

Aile ilişkilerimizde, iş ilişkilerimizde ve her türlü sosyal etkileşimimizde kahramanlık ve cesaret te son derece önemli ve bence olmazsa olmaz kavramlardır.



26 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page