top of page
  • Yazarın fotoğrafıHasan Mert Bozdoğan

Yine ve Yeniden Online Aikido

Yine ve Yeniden Aikido isimli makalemi yazdığımda tarih 16 Eylül 2020 ydi. Uzun bir aranın ardından yeniden yüz yüze eğitime başladığımızda kaleme aldığım bu makalenin üzerinden henüz on sekiz ders geçmişti ki; 17 Kasım tarihinde açıklanan yeni tedbirler ile getirilen yirmi yaş altına saat sınırlandırması, bizleri yeniden online Aikido derslerimize dönme kararı almaya itti. Gerek son günlerde süratle artmakta olan vaka sayıları, gerekse çemberin süratle daralıyor olması ve yirmi yaş altına getirilen sokağa çıkma kısıtlaması ve gerekse de eğitim öğretimin de online olarak devam edecek olması; herşeyin başı sağlık diyerek bizi yeniden online programlarımıza dönme kararı vermeye itti.


Kaygılar, endişeler, kapanmalar, kısıtlamalar… 17 Mart 2020 de kapatılan eğitim öğretim süreciyle hayatımıza giren online eğitimlere, sınırlandırmalara, kısıtlamalara, kapatılmalara yeniden merhaba diyoruz 20 Kasım itibariyle. Biraz geç kalınmış olsa da, alınan tedbirler tam bir kapanmayı içermiyor olsa da, yine de umarım en kısa sürede sağlıkla yeniden normale dönebiliriz. Gerçekten normale dönmemizin en kısa sürede gerçekleşmesini diliyorum.


Hayatımıza yeniden belli kısıtlamalarla devam edecek olmak şüphesiz ki; beraberinde bizlere yine bolca kaygı ve endişe hissi getiriyor. Ekonomik kaygı ve endişeler yine pek çoklarımızı tehdit etmeye başlıyor. Normalleşme sürecine adapte olmuş olan bizler için, yine ve yeniden kısıtlandırılmak elbette zor olacak. Özellikler çocukları yüz yüze eğitime başlamış olan aileler için zorlu bir süreç yeniden kapıda duruyor. Dışarı çıkmaya alışmaya başlamış olan çocuklar, okullarına yeniden adapte olmuş olan çocuklar için yeniden eve kapanacak olmak oldukça zor olacak. Tabii ki, çocukları yeniden evde olacak olan aileler için de bu durum yeniden zor günlerin habercisi. Yeniden uzun saatler bilgisayar ve tablet başında oturmak zorunda kalacak olan çocuklarımız yeniden açık havaya ve sıradan günlere hasret kalacaklar.


Gerçekten de tüm dünyanın son bir yıldır içinden geçtiği Covid-19 süreci, tüm dünyada halen etkisi azalmadan devam ederken; gerek ülkemizdeki ve gereksede dünyadaki pandemik durum hepimizi derinden etkileyip, endişelendirmeye devam ediyor. Bir türlü azalmayan vaka ve vefat sayıları, net bir sonuca ulaşamayan aşı çalışmaları, bulunan aşıların üretim ve dağıtım süreçlerindeki belirsizlikler, ekonomik dalgalanma ve sıkıntılar, yapılan tutarsız açıklamalar ve alınan gecikmiş tedbirler. Tüm bunlar kaygı seviyemizi yukarıya çıkartmaya yetiyor da artıyor. Çoğumuz pandemiye karşı kişisel önlemlerimizi gün ve gün arttırırken, bazılarımız da yatlarda doğum günü kutlamalarına, bol bol sosyalleşmeye cesaretle devam ediyoruz. Kendimizi toplumca izole etmedikçe, yeniden mümkün olduğunca evlerimizde kalmadıkça, bu açıl kapan, yine ve yeniden yüz yüze - yine ve yeniden online değişimlerini daha çok yaşayacağız gibi duruyor doğrusu.


Umarım sağlıkla, huzurla, en az kayıpla güzel günleri yakında kucaklayabilir ve bu zor zamanları psikolojik ve ekonomik olarak en az kayıpla geride bırakabiliriz.


Sağlık için biz bir süre daha Online Aikido diyoruz…



23 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page