top of page
  • Yazarın fotoğrafıHasan Mert Bozdoğan

SENSEI'leri TANIMAK

Geçen hafta değerli bir Aikido Eğitmeni ve dostum olan Atakan Utku Sensei ile Instagram üzerinden gerçekleştirdiğimiz “Aikido Dünyasında Sensei’ler” başlıklı söyleşimize hazırlanırken, Aikido’nun ilk yılları itibariyle O’Sensei Morihei Ueshiba ile tanışarak kendisinin öğrencisi olmuş, Aikido’ya büyük emekler vermiş ve Aikido’ya katkılar sağlamış olan pek çok değerli Sensei’nin hayatını araştırma şansım oldu.


Bu kısa araştırma sürecinde; hem hiç bilmediğim değerli Sensei’leri tanıdım, hem bildiğim bilgileri tazeleme şansını yakaladım ve hem de bilgilerime yenilerini ekledim. Buradan hareketle de, araştırmalarım sırasında incelediğim Sensei’lerin kısa hayatlarını bu haftaki makalemde sizlerle paylaşmak istedim.


Bu makalemde adı geçen Sensei’ler tabii ki O’Sensei Morihei Ueshiba ile Aikido Sanatını çalışmış olan Sensei’lerin belirli bir bölümüdür. Burada benim hayatlarını sizlerle paylaşmayı unutup atladığım pek çok Sensei’ler bulunmaktadır.


Benim araştırmama konu olan Sensei'ler;


Aikido'da kendi ekollerini kurmuş olan Sensei'ler,

Aikido'yu Japonya'nın dışına taşımış olan Sensei'ler,

Aikido'nun tanınırlığını-bilinirliğini-yaygınlığını arttırmış olan Sensei'ler

'den bazılarıdır.



Kenji Tomiki Sensei - 8.Dan (1900-1979) Rekabete dayanan bir Aikido stili olan Tomiki Aikido ya da Shodokan Aikido adıyla anılan stilin kurucusudur. Tomiki Sensei Judo’nun kurucusu Jigoro Kano Sesei ile Judo çalışırken Kano Sensei vesilesiyle 1926 yılında O’Sensei ile tanışmış ve Aikido’ya başlamıştır. 1936 yılından 2. Dünya Savaşının sonuna kadar Manchukuo’da (Mançurya) yaşamış ve burada Aikibudo (Aikido’nun Aikido öncesindeki ismi) dersleri vermiştir. 1940 yılında Aikido’da 8. Dan seviyesiyle onurlandırılmıştır. 1953 yılında Amerikalılar tarafından US Hava Kuvvetleri Üstüne gönderilmek için seçilen dokuz Savaş Sanatçısından birisi olmuştur ve bu sayede Aikido ilk kez Amerika’ya ulaşmıştır. 1967 yılından Shodokan Dojo’yu kuran Tomiki Sensei O’Sensei’yi takip etmeye devam etmiştir. 1970 yılında ilk Aikido turnuvasını düzenlemiş, 1974 yılında Japan Aikido Association’ı kurmuştur.


Minoru Mochizuki Sensei - 9.Dan (1907-2003) Yoseikan Aikido Dojo’nun kurucusu olan Mochizuki Sensei Aikido dışında pek çok Savaş Sanatıyla uğraşmıştır. Kendisi; Jujutsu’da 9. Dan, Iaido’da 8. Dan, Judo’da 8. Dan, Kobudo’da 8. Dan, Kendo’da 5. Dan, Karate’de 5. Dan ve Jojutsu’da 5. Dan seviyelerine ulaşmıştır. Mochizuki Sensei Aikido’nun kurucusu O’Sensei Morihei Ueshiba’nın yanı sıra Judo’nun kurucusu Jigoro Kano ve Shotokan Karate’nin kurucusu Gichin Funakoshi’nin de doğrudan öğrencisi olma şansını yakalamıştır. Yoseikan Dojo dünyanın çeşitli yerlerinden pek çok Savaş Sanatçısı ve Savaş Sanatları öğrencisi tarafından sıkça ziyaret edilmiştir. O’Sensei ile tanışması Judu Ustası Jigoro Kano’nun 1930 yılında kendisini O’Sensei ile o zamanki adıyla Aikijujutsu çalışmak için göndermesi ile olmuştur. Kendisi 1951-1953 yılları arasında Judo eğitmeni olarak Fransaya yapmış olduğu seyahatleri sırasında Aikido’yu Fransızlara tanıtmıştır.


Gozo Shihoda Sensei - 9.Dan (1915-1994) Çocukluğunda Judo ve Kendo Sanatlarıyla ilgilenen Shihoda Sensei, 1932 yılında O’Sensei ile Aikido çalışmaya başlamıştır. Uchi-deshi olarak O’Sensei’nin yanında sekiz yıl kalan Shihoda Sensei, Yoshinkan Aikido Stili’nin kurucusudur (1955). 2. Dünya Savaşı süresince Çin, Malezya ve Tayvan’da bulunan Shiho’da Sensei 1946 yılında Japonya’ya geri dönmesinin ardından yeniden O’Sensei ile çalışmalarına başlamış ve 1950 yılında Aikido eğitmenliği yapmaya başlamıştır. 1954 yılında katıldığı All Japan Kobudo Gösterileri’nde en göze çarpan gösteri ödülü almasıyla birlikte Aikido Sanatının daha bilinir hale gelmesine katkı sağlamıştır. Bu Aikido’nun popülerliği açısından bir dönüm noktası olarak kabul edilmektedir. Kendisinin performansından etkilene ve kendisine sponsor olmak isteyenlerin destekleriyle bir Dojo yaptırmıştır. Shihoda Sensei 1957 yılında Tokyo Metropol Polis Teşkilatı için, Sensushei isimli bir yoğun Aikido Programı geliştirmiştir. 1961 yılında O’Sensei tarafından 9. Dan derecesine terfi ettirilen Shihoda Sensei, 1973 yılında kıdemli öğrencilerinden olan Takashi Kushida Sensei’yi (1955 yılında Gozo Shiho’da Sensei ile birlikte Aikido çalışmaya başlamış, 1973 yılında gönderildiği Amerika’da Aikido Aikido Yoshokai Association of North America'yı kurmuştur.) Aikido’yu yayması için Amerika’ya göndermiştir.


Kisaburo Osawa Sensei - 8.Dan (1910-1991) 17 yaşındayken Judo çalışmaya başlayan Osawa Sensei, 1939 yılında O’Sensei ile tanışmış ve Kobukan Dojo’da Aikido çalışmalarına başlamıştır. Kendisi uzun yıllar Aikikai Hombu Dojo’da eğitmenlik yapmış ve 2. Doshu Kisshomaru Ueshiba yakın danışmanlarından olmuştur. 3. Doshu Moriteru Ueshiba’nın Hombu Dojo direktörlüğü görevine getirildi 1986 yılına kadar Osawa Sensei Aikikai Hombu Dojo’da Hombu Dojo direktörlüğü görevini yürütmüştür.


Koichi Tohei Sensei - 9.Dan (1920-2011) Çocukluğunda çok çelimsiz olan Tohei Sensei tavsiye üzerine Savaş Sanatları kariyerine Judo ile başlamıştır. Akciğer zarı iltihabı sebebiyle Judo kariyerine bir yıl ara vermek zorunda kalan Tohei Sensei, sonraki dönemde Judo’nun yanı sıra Zen Meditasyonu ile de yoğun olarak ilgilenmiştir. Ancak sadece fiziksel bir Sanat ile değil aynı zamanda da farklı bir sanatla uğraşmak istediğini farkeden Tohei Sensei, 1940 yılında, 20 yaşındayken Judo Ustası Shohei Mori Sensei’nin tavsiyesi üzerine Aikido’nun kurucusu O’Sensei Morihei Ueshiba ile tanışmıştır. O’Sensei ile altı ay kadar Aikido çalıştıktan sonra, henüz bir kyu ya da dan derecesine sahip değilken Shumei Okawa okuluna ve askeri akademiye ders vermesi için yollanmıştır. O’Sensei’n vefatı sırasında Hombu Dojo’nun baş eğitmeni olan Tohei Sensei, O’Sensei’n oğlu Kisshomaru Ueshiba’nın yeni Aikido Doshu’su ilan edilmesi üzerine de Aikikai’den resmen ayrıldığı 1975 yılına kadar bu ünvanını sürdürmüştür. Aikikai’den ayrılmasının temel sebebi; kendi yeni fikir ve ideallerini (özellikle Ki’ye daha fazla odaklanılması gerektiği konusunda), Hombu Dojo’da vermekte olduğu dersler sırasında öğrencilere aktarmasının ikinci Doshu Kisshomaru Ueshiba ve pek çok kıdemli eğitmen tarafından sıcak karşılanmaması sebebiyledir. Kendisi kesinlikle bunları Hombu Dojo’da öğretmemesi konusunda uyarılmıştır. Ancak Tohei Sensei, kendisinin bu öğretilerini Hombu Dojo dışında öğretme hakkı olduğunu söylemiş ve bunu yapmıştır. Tohei Sensei bu konudaki hoşnutsuzluğu, Aikido içersinde Ki egersizlerine daha çok yer verilmesini sağlayabilmek adına, Aikikai şemsiyesi dışında yer alan Ki No Kenkyukai 1971 yılında kurmasıyla sonuçlanmıştır. Tohei Sensei’nin yıllar süren kafa karışıklığı, 1 Mayıs 1974 tarihinde resmen Aikikai bünyesinden ayrılmasıyla son bulmuştur. Bu tarih sonrasında kendi Ki odaklı Aikido’sunu öğretmeye odaklanan Tohei Sensei’n Aikido stili, Ki-Aikido ya da Ki-Society adıyla anılmaktadır.


Tadashi Abe Sensei - 7.Dan (1926-1984) Japonya dışında yaşamış ve Aikido öğretmiş olan ilk Sensei olan Tadashi Abe, 1942 yılında Osaka’da Aikido’ya başlamıştır. 2. Dünya Savaşı sırasında doğrudan O’Sensei’nin uchi-deshisi olarak Iwama Dojo’da kalmış ve Aikido öğrenimine devam etmiştir. Üniversitenin ardından 1952 yılında yine üniversite için Fransa’ya Hombu Dojo’nun temsilcisi ünvanıyla gittiğinde 6.Dan seviyesine sahip olan Abe Sensei, yedi yıl sonra Japonyaya geri dönmüştür. 1964 yılında 7.Dan seviyesiyle derecelendirilmiştir. Fransa’da Aikido ilk kez 1951 yılında bir ziyareti esnasında Minoru Mochizuki Sensei tarafından tanıtılmış olsa da resmi anlamda Fransa’daki Aikido dersleri 1952 yılında Abe Sensei tarafından başlatılmıştır. Yoshimitsu Yamada Sensei, Tadeshi Abe Sensei’n kuzenidir.


Kenshiro Abbe Sensei - 6.Dan (1915-1985) Abbe Sensei Savaş Sanatları kariyerine 1929 yılında Judo ile başlamıştır. Ünlü bir Kendo Ustasının oğlu olarak dünyaya gelmiş ancak henüz dört yaşındayken babasını kaybetmiştir. 16 yaşında Judo’da 3. Dan seviyesine ulaştığında o güne kadarki en genç 3. Dan ünvanını da almaya hak kazanmıştır. 2. Dünya Savaşı sonrasında O’Sensei ile tanışmıştır. Tanışmaları ilginç bir tren yolculuğunda olmuştur. (O’Sensei kendisine seni tanıyormuyum dediğinde Abbe Sensei sanmıyorum demiş, ancak O’Sensei kendisini tanıdığı konusunda ısrarcı olmuş ve adını sormuştur. Bunun üzerine biraz sinirlenen Abbe doğrulamuş ve kendisini Japo Judo Şampiyonu Kenshiro Abbe olarak tanıtmış ve O’Sensei’den dinlenebilmek için sessiz olmasını istemiştir. O’Sensei’n konuşmaya devam etmesi üzerine kendisine sessiz ol yaşlı adam demiştir. Bunun üzerine O’Sensei “eğer ben yaşlı bir adamsam ve sen de böyle büyük bir Judo şampiyonuysan belki parmağımı bükebilirsin. Eğer serçe parmağımı bükebilirsen sessiz olacağım artık.” demiştir. Abbe Sensei bunu denediğinde bir anda kendisini yerde hareketsiz ve nefessiz yatarken bulmuştur. O’Sensei bir süre sonra kalkmasına izin verdiğinde, Abbe kendisine kim olduğunu sordu. O’Sensei Aikido’nun kurucusu olduğunu söyledinde Abbe onu eğelerek selamladı.) Yaşanan bu tanışmanın ardından Abbe Sensei, O’Sensei’ye Aikido öğrenmek için Dojo’suna gelip gelemeyeceğini sordu. Öğrenciliğe kabul edildi ve 10 yıl süreyle O’Sensei ile Aikido çalıştı. 1955 yılında İngiltere’ye Aikido’yu tanıtmıştır.


Morihiro Saito Sensei - 8.Dan (1928-2002) Okul çağında zorunlu olan Kendo veya Judo derslerinden Kendo’yu tercih ederek ilk kez Savaş Sanatlarıyla tanışmıştır. 2.Dünya Savaşı sonrasında Haziran 1946’da Japonya’da kılıç ve her türden silah taşımanın yasaklanmasıyla, Saito Sensei boş elli bir sanat çalışması gerektiğini düşünerek Shinto-ryu Karate stilini çalışmaya başlamıştır. Ancak kısa bir süre sonra Japon Demiryollarındaki görevi sebebiyle Iwama’ya taşınmak zorunda kalmıştır. Savaş Sanatları çalışmalarının yasaklanması dönemiyle O'Sensei de Iwama’ya geçmiş ve burada Aikido Sanatı evrimleştirmeye kendini adamıştır. Saito Sensei, 1946 yılında henüz 18 yaşındayken O'Sensei ile tanışmış ve o dönemde O'Sensei’nin uchi-deshi’leri olan Kisshomaru Ueshiba, Koichi Tohei ve Tadashi Abe’ye katılarak Aikido çalışmalarına başlamıştır. Yıllar içerisinde Saito Sensei, O'Sensei’n en yakın öğrencilerinden birisi haline gelmiştir. Japon Demiryollarında 24 saat on ve 24 saat off olarak çalışan Morihiro Saito bu sayede O'Sensei ile her gün sabah saatlerinde henüz diğer öğrenciler gelmeden kılıç ve sopa çalışmaları yapma şansını yakalamıştır. Yatılı ve devamlı öğrenciliğine devam ederken iş çıkışlarında diğer öğrenciler ayrılmış olduklarında yoğun bir şekilde O'Sensei ile bire bir çalışma fırsatını yakalamıştır. 1969 yılında 0’Sensei’nin vefatının ardından kendisi Iwama Dojo’nun eğitmenliğini üstlenmiştir. O'Sensei’nin Tokyo’daki Hombu Dojo’daki daimi öğrencilerinden olan Kazuo Chiba Sensei de kendisinden yoğunca etkilenmiştir. 1970 yılı itibariyle dünyanın pek çok yerinden Aikido öğrencileri, Saito Sensei ile Aikido çalışmak için Iwama Dojo’ya gelmişlerdir. Saito Sensei’nin Aikido ekolü sıkça Iwama Aikido ya da Iwama Ryu olarak anılmaktadır. Saito Sensei’n ölümünün ardından, Iwama Dojo’nun baş eğitmenliğini üstlenen oğlu Hitohiro Saito Sensei, Shinshin Aikishuren Kai’yi kurarak , Aikikai’den bağımsız şekilde dünyadaki Iwama Ryu Dojo’ları bu çatı altında toplamıştır.


Seigo Yamaguchi Sensei - 9.Dan (1924-1996) 1950 yılında O’Sensei ile tanıştırılan Yamaguchi Sensei, 1951 yılında Aikikai’de Aikido çalışmalarına başlamıştır. Kendisi Hombu Dojo’nun en kıdemli ve üretken Senseilerinden birisi olarak kabul edilmektedir. 1958 yılında orduda ders vermek üzere Burma’ya gönderilen Yamaguchi Sensei, 1961 yılından itibaren yeniden Aikikai Hombu Dojo’da eğitmenlik yapmaya başlamıştır. Bu dönemde kendisi ayrıca kendi Dojo’su olan Meiji Üniversitesi Dojo’sunda da dersler vermiştir. Uluslararası seyahatlerinde sıkça Fransa’ya gitmiştir ve 1995 yılına kadar her yıl Fransa’da seminerler vermiştir.


Hiroshi Tada Sensei - 9.Dan (1929-halen) Samuray ailesinden gelen Tada Sensei, 1950 yılında Hombu Dojo’da O’Sensei ile Aikido’ya başlamıştır. 1964’te İtalya Roma’ya gönderilmiş ve orada 1967 yılında Italian Dojo Centrale’yi kurmuştur. 1971 yılında Japonya’ya dönerek, Aikikai Hombu Dojo’da eğitmenliğe devam etmiştir.


Shoji Nishio Sensei - 8.Dan (1927-2005) 1951 yılında Aikikai Hombu Dojo’ya katılan Nishio Sensei 1955 yılında Hombu Dojo’da ders vermeye başlamıştır. Aikido öncesinde Judo (6. Dan Kodokan Judo), Karate (5. Dan Shindo Jinen-ryu), Iaido (7. Dan Nihon Zendoku Iaido), Jodo, Shinto Muso-ryu Jojutsu, Hozoin-ryu Sojutsu Sanatlarını çalışmıştır. Bu sayede Aikido’ya adaptasyonunu kolay sağlayan Nishio Sensei, kendine has stilini de kolayca oluşturmuştur. Nishio stili Aikido’da tüm teknikler boş el ile yapılabildiği gibi, bokken (tahta kılıç) eldeyken de yapılmaktadır. Nishio Sensei’nin silah teknikleri Morihiro Saito Sensei’nin silah sistemi ile bazı benzerlikler taşımaktadır. Nishio Sensei’n Aikido stili Nishio Style adıyla anılmaktadır. Nishio Sensei ayrıca, Aikido formları kullanılan ve Aiki Toho Iaido ya da Nishio-ryu adıyla anılan bir Iaido stili de kurmuştur. 2003 yılında, yaşamı boyunca Savaş Sanatlarına olan katkı ve emeklerinden ötürü, Japon Budo Federasyonu tarafından Budo Kyoryusho ödülü ile ödüllendirilmiştir.


Nobuyoshi Tamura Sensei - 8.Dan (1933-2010) Bir Kendo Eğitmeninin oğlu olarak 1953 yılında Aikikai Hombu Dojo’da O'Sensei’n uchi-deshi’si olarak Aikido’ya başlamıştır. 1953 yılından 1964 yılına dek O’Sensei’nin aktif olarak uchi-deshisi olmuştur. 1964 yılında O'Sensei’n de cesarerlendirmesiyle Fransa’da Aikido’yu yaymaya gitmiştir. Türkiye’de izlerini günümüzde halen bir dönemki aktif uchi deshi’si olan Nebi Vural Sensei vesilesiyle sürdürmektedir.


Yoshimitsu Yamada Sensei - 8.Dan (1938-halen) Yamada Sensei, New York Aikikai Dojo’nun baş eğitmeni ve United States Aikido Organization’un Başkanı olan Yamada Sensei, 1955 yılında henüz 17 yaşındayken Hombu Dojo’ya O'Sensei’nin uchi-deshi’si olarak katılmıştır. Aikido’ya olan merak ve ilgisi babasının kuzeninden ötürüdür. İngilizce konuşabilmesi avantajıyla, Hombu Dojo’da bulunan yabancılara ve özellikle de Amerkan askerlerine dersler vermiş ve yine sebeple, ilk kez 1964 Dünya Fuarı’nda Amerikaya gitmiştir. 1966 yılında Amerika’ya yerleşmesiyle birlikte aslında 1961 yılında Yasuo Ohara Sensei (Ohara Sensei, 1950 yılında 2.Dan seviyesinden üniversite öğrenimi için Amerikaya gitmiş, burada arkadaşlarının kendilerine Aikido öğretmesi talepleri üzerine de 1961 yılında New York Aikikai’yi kurmuştur.) tarafından kurulmuş olan Dojo’yu bugün halen varlığını sürdürmekte olan 18 nci caddedeki yerine taşıyarak baş eğitmenliğini üstlenmiştir.


Mitsugi Saotome Sensei - 8.Dan (1937-halen) Savaş Sanatları kariyerine henüz 16 yaşındayken Judo ile başlamıştır. 18 yaşındayken (1955), Tokyo’daki Aikikai Hombu Dojo’da O'Sensei ile Aikido çalışmaya başlayan Saotome Sensei, 1958 yılında O'Sensei’nin uchi-deshi’si (daimi/yatılı öğrenci) olmuş ve O’Sensei’nin ölümüne kadar daimi öğrenciliğe devam etmiştir. Saotome Sensei, 1960 yılı itibariyle Hombu Dojo’da dersler vermeye başlamıştır. Hombu Dojo’nun Kıdemli Eğitmenlerinden olan Saito Sensei, 1975 yılına kadar “Hombu Dojo Silahlar Baş Eğitmenliği” ünvanı sürdürmüştür. Bu tarihi takip eden yıllar boyunca da O'Sensei’in ölümüne dek (1969) Saotome Sensei Aikido Yolculuğuna devam etmiştir. Amerikaya taşındığı 1975 yılında “Aikido Schools of Ueshiba” yı kurmuştur. Kendisi halen bu oluşumun Baş Eğitmenliğini sürdürmektedir. Bu oluşum Aikikai Hombu Dojo’ya bağlı olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Kendisi Aikido üzerine pek çok kitap yazmıştır. Kendisi Amerika’ya taşınmaya yoğun meditasyon süreçleri sonucunda O’Sensei’nin isteğinin bu olduğunu düşünerek karar vermiştir.


Kazuo Chiba Sensei - 8.Dan (1940-2015) Birankai International’ın kurucusu olan Chiba Sensei, 14 yaşında Judo ve 16 yaşında Shotokan Karate çalışmaya başlamış ve 1958 yılında bir kitapta O’Sensei’n bir fotoğrafını görmesi üzerine Hombu Dojo’ya O’Sensei’n uchi-deshi’si olabilmek için başvurmuştur. O dönemde Hombu Dojo’ya uchi-deshi yani yatılı ve daimi öğrenci kabul edilmemesine rağmen, Chiba Sensei’n ısrarları üzerine kabul edilmiştir. O dönemde Hombu Dojo’daki derslerin çoğunluğu 2. Doshu Kisshomaru Ueshiba tarafından yürütülmekteydi. Chiba Sensei, uchi-deshi olarak Hombu Dojo’da kaldığı yedi yıl boyunca O’Sensei’n asistanı olarak kendisinin Aikido’yu yayma seyahetlerinde O’Sensei’n yanında bulunmuştur. 1960 yılında 3. Dan olduğunda Nagoya’da Aikido’yu yaymak için tam zamanlı eğitmen olarak gönderilmiş ve ardından 1962 yılında Hombu Dojo’da da dersler vermeye başlamıştır. 1963 yılında uchi-deshiliğini tamalayarak 5.Dan’a terfi etmeye hak kazanmıştır. 1964 yılında aynı zamanda bir Judo ve Aikido eğitmeni olan Kenshiro Abbe Sensei, O’Sensei’den İngiliz Judo Konseyinde Aikido’yu tanıtmak üzere bir eğitmen atamasını rica ettiğinde, O’Sensei Chiba Sensei’yi Hombu Dojo temsilcisi ünvanıyla İngiltere’ye göndermiştir. 1975 yılında Japonya’ya dönen Chiba Sensei’ye, Aikikai Hombu Dojo Uluslararası Departmanını yönetme görevi verilmiştir. Chiba Sensei aynı zamanda; Belçika, Yunanistan, Fransa, İtalya, İspanya, Fas, İrlanda, Hollanda ve İsviçre’de Seminerler vererek Aikido’nun yaygınlaştırılmasına katkılarda bulunmuştur.


Christian Tissier Sensei - 8.Dan (1951-halen) Hiroo Mochizuki Sensei’n Aikido ekolüne katılarak 1962 yılında Aikido çalışmaya başlayan Tissier Sensei, kısa bir süre sonra Aikido’ya Mutsuro Nakazono Sensei ile devam etmiş ve kendisi tarafından 1969 Japonya’ya gitmesinden önce 2. Dan derecesiyle derecelendirilmiştir. Kendisine ilham veren Ustalar arasından 2. Doshu Kisshomaru Ueshiba, Seigo Yamaguchi Sensei ve Kisaburo Osawa Sensei yer almaktadır. 2016 yılında Aikikai Hombu Dojo’da düzenlenen törende Tsuruzo Miyamoto Sensei ve Jiro Kamura Sensei ile birlikte, Doshu Moriteru Ueshiba tarafından 8. Dan derecesiyle onurlandırılmıştır.


Kenji Kumagai Sensei - 8.Dan (1944-halen) Kenji Kumagai Shihan, 6 Eylül 1944 yılında Japonya Hukushima’da doğdu. 1963-1967 yılları arasında Wakayama Üniversitesi’nde öğrenciyken Aikido Sanatı ile tanıştı ve aktif olarak Aikido Sanatını çalışmayı sürdürdü. 1967-1969 yılları arasında Komatsu A.Ş.’de çalışan Kumagai Shihan, 1969 yılında kendi isteğiyle mesleğine ara verdi ve 1969-1971 yılları arasında kendisini Osaka’da yer alan bir Aikido Dojo’sunda, Hirokazu Kobayashi Sensei’n öğrencisi olarak Aikido Sanatı’nda gelişmeye ve ilerlemeye adadı.


1971-1977 yılları arasında yeniden Komatsu A.Ş’ye dönen Kumagai Sensei bu süre zarfında Aikido çalışmalarını aktif olarak devam ettirdi. 1977-1981 yılları arasında, Hombu Dojo’ya bağlı olarak çalışan Urawa Aikikai’de Aikido çalışmalarını sürdürdü ve 1980 yılında Urawa Aikikai’nın Shihan’ı olmaya hak kazandı.


1981 yılında Komatsu A.Ş. tarafından iş için Mısır’a gönderilen Kumagai Shihan burada Aikido dersleri vermeye başlayarak Mısır’da Aikido’nun kurulmasını sağladı. Ardından 1982 yılında yine iş için İstanbul’a tayin edilmesiyle birlikte, Türk Aikido’sunun temellerini atarak, İstanbul’da Aikido Sanatını öğretmeye başladı. Japonya’ya döndüğü 1988 yılına kadar İstanbul’da aktif olarak Aikido dersleri vermeyi sürdürdü ve Türk Aikido’sunun birinci jenerasyonunu yetiştirdi. Japonya’ya döndükten sonra, Hombu Dojo’da tekrar Aikido çalışmalarına başladı. Ocak 1994’te, Japonya’nın Wakayama ilinin, Hidaka ilçesi Kawabe semtinde kendi Dojo’su olan Aikido Hidaka Dojo’yu açtı. Kumagai Sensei, Japonya’ya döndüğü 1988 yılından bu yana ve halen düzenli olarak Türkiye’ye gelmekte ve Türk Aikido’sunun gelişimi için dersler-seminerler ve özel eğitimler vermektedir.


Kenji Kumagai Shihan’ın ağzından Aikido’nun Kurucusu O’Sensei Morihei Ueshiba ile anısı. (1. Baskı 2007 - Aikido Çalışma Kitabı - MTV Yayıncılık - Kenji Kumagai Shihan kitabından alıntıdır.)

-Ben 1963 yılında Aikido’ya başladım. O zaman Kurucu daha hayattaydı. Tokyo Hombu Dojo ile Iwama arasında gidip geliyordu. 1966 yılında benim Tokyo Hombu Dojo’da gece gündüz çalıştığım sıralarda bir gün kurucu Iwama’ya gidecekti. Şimdi Amerika’da yaşayan Chiba Sensei bana “O’Sensei ile Iwama’ya git” dedi. Böylece kısa süre de olsa Kurucunun evinde kaldım ve yanında zaman geçirebildim. Kurucu Tanabe’liydi, burası Wakayama eyaletine bağlıydı. Ben de Wakayama Üniversitesi’nin öğrencisi olduğum için beni “torunum torunum” diye severdi. O zaman ben genç bir öğrenciydim. Hiçbir şeyden korkmadan O’Sensei’ye “Aikido nedir?” diye sorduğumu hatırlıyorum.

“Üçbin alemde birden açan erik çiçeği.”

O zaman hiç anlamamıştım. Aikido’yu çalışmaya başladığımdan bu yana 44 yıl oldu. Bugünlerde söylemek istediği şeyin -hala sözle anlatamadığım halde- “belki böyle bir şey” gibi azçok anlamaya başladığımı hissediyorum…-


Gaku Homma Sensei (1950-halen) Henüz 14 yaşındayken babası tarafından O’Sensei ile Aikido çalışmak üzere Iwama Dojo’ya gönderilmiş ve O’Sensei’ye uchi-deshi lik yapmıştır. Kendisi gerek Iwama Dojo’da ve gereksede Aikikai Hombu Dojo’da O’Sensei ve Saito Sensei uchi-deshilik yapmıştır. Homma Sensei ve Hideo Hirasawa Sensei O’Sensei’nin bilinen son uchi-deshi leridir. 1976 yılında Denver, Colorado’da taşınan Homma Sensei 1978 yılından kendi bağımsız Dojo’sunu açarak Nippon Kan’ı kurmuştur.


Ryuji Sawa Sensei - 7.Dan (1949-halen) 1962 yılında Iwama Dojo’da O’Sensei ile Aikido’ya başlamıştır. 1966’da O’Sensei tarafından 2.Dan ilan edilmiştir. 1983 yılında Aikido Miura’yı kuran Sawa Sensei, 2008 yılında Ushio-Juku Dojo’yu kurmuştur. 2010 yılında 3. Doshu Moriteru Ueshiba tarafından 7.Dan ile onurlandırılmıştır.




150 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page