top of page
  • Yazarın fotoğrafıHasan Mert Bozdoğan

SABIR ERDEMİNİ GELİŞTİRMEDE AIKIDO


Hızla akıp giden ve herşeyin süratle değiştiği bir zamanda yaşıyoruz. Zaman gibi tüketimlerimiz de son derece hızlı. Zamanın akışına ve tüketimlerimizin hızlılığına bağlı olarak; zevklerimiz, meraklarımız, hobilerimiz, istek ve alışkanlıklarımız da süratle değişir oldu. Hızla değişen bu durum durumlara o kadar alıştık ki, bize artık tamamen doğal geliyorlar.


Tabii ki çocuklarımız da ister istemez bu hızlı döngüden etkileniyorlar. Bir gün bir oyuncak ertesi gün bir başkası, renk renk model model ayakkabılar ve kıyafetler, varolan bir şeyin aynısına ya da farklı modellerine sahip olma isteği çocuklarımızı daha çok isteyen, talepkar bireyler haline dönüştürüyor. Tüketim sarmalına küçük yaşta giriyorlar. Ne yazık ki, sabretmek ise çok fazla yetişkin ve çocuk için çok uzak bir kavram haline dönüşüyor.



Peki sabır erdeminin pekiştirilmesi ve geliştirilmesinde Aikido Sanatı ne gibi bir rol oynayabilir?



Aikido dersleri belli bir düzenden ve rutinlerden oluşur. Her ders tekrarlanan bu rutinler çocuklarımızı belirli şeylerin belirli zamanlarda uygulanmasına alıştırır. Her dersin açılış ve kapanış seremonisi, ısınma hareketlerinin uygulanması ve parkur egzersizlerinin yapılması gibi her Aikido dersinde uygulatılan hareket ve egzersizler, çocuklarımızı rutine ve düzene alışık hale getirmektedir. Her dersin belli bir anında su molası verilir, su içimi belli bir düzen altında gerçekleştirilir. Her dersin sonunda oyun ve eğlence zamanı yapılır, her ayın belli günlerinde sosyal aktivite ve etkinlikler gerçekleştirilir, her yıl belli dönemlerde Kuşak Terfi Sınavları yapılır, özel günlerin kutlamaları yapılır. Tüm bunlar çocuklarımızı ufak ufak ve emin adımlarla sabretme konusunda programlar ve geliştirir. Ne kadar talep ederlerse etsinler bu belirlenmiş zaman dilimleri ve tarihler değiştirilmez ama bu süreçte öğrencinin motivasyonunu yüksek tutacak aktivite ve yönlendirmelere devam edilir.


Örneğin, iki kuşak arası uygulanan kazık sistemi veya ara renkler sistemi öğrencilerin motivasyonlarının arttırılması amaçlıdır. Aynı zamanda her iki üç derste bir ve birden fazla öğrenciye verilen ‘sorumluluk’, ‘saygı’, ‘yardımseverlik’ kartları gibi belgeler ile de yine motivasyonu yüksek tutmak hedeflenmektedir.


Derslerin akışı sırasında öğrenilen teknikler her çocuğun Aikido’ya verdiği zaman ve emeğe göre değişir. Herkes kendi seviyesine göre teknik öğrenir çünkü her kuşak için öğrenilecek teknikler bellidir. Öğrenci bir başka arkadaşının öğrendiği ya da yaptığı haraket ve tekniği öğrenmeyi ne kadar çok isterse istesin seviyesi ve vakti gelmedikçe o teknikleri öğrenemeyecektir. Renkli kuşakların takılması da yine zaman ve bilgiyle alakalıdır ve bu da sabır erdemini geliştirmektedir. Ders arası konuşmalarda, sohbet anlarında ve sözlü paylaşım saatlerinde de Sensei (Eğitmen) tarafından sıklıkla sabır erdemin öneminden ve nasıl geliştirilip pekiştirileceğinden bahsedilir.


Dolayısıyla tüm bunların ışığında Aikido yapan bir çocuk, akranlarına göre sabır erdemini geliştirme ve pekiştirme hususlarında daha şanslı olacaktır.


Sakin ve odaklanmış bir zihin ile sıramızın gelmesini beklemek
25 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page