top of page
  • Yazarın fotoğrafıHasan Mert Bozdoğan

REKABET DUYGUSU, MÜCADELE ve AIKIDO


Birçok Do Sporu ve Do Sanatının aksine Aikido, mücadelesi ve müsabakası olmayan bir Sanattır. Aikido’nun maçı, müsabakası ya da turnuvası yoktur. Aikido’da kazanmak ya da kaybetmek söz konusu değildir. Amaç birlikte gelişmek ve daha iyi olmaya çalışmaktır. Aikido pratiğindeki tek mücadele kişinin kendisini daha çok geliştirebilmek adına, kendisiyle olan içsel ve kişisel gelişim mücadelesidir. Bu sayede Aikido Sanatı, pratikerlerine (çocuk, genç, yetişkin) ikili ya da çoklu rekabeti, karşılıklı mücadeleyi ve hırs duygusunu aşılamaz. Aikido Sanatını çalışan bir kişi, kendi şahsi gelişimi için her bir çalışma arkadaşlarına ihtiyacı olduğunu bilir ve saygılı bir çalışma ortamında kendisini sürekli olarak fiziksel-zihinsel-içsel olarak geliştirmek için çalışır.


Aikido, çocuklara birbirleriyle mücadele ya da rekabet etmeyi değil, onlara birlikte bir takım oluşturmayı, birlik olmayı, dayanışma ve paylaşım ilkeleri doğrultusunda saygılı bir şekilde çalışarak, hep birlikte hareket etmeyi ve gelişmeyi aşılar, kazandırır, öğretir. Aikido çalışmalarında/antrenmanlarında karşınızdaki kişi sizin rakibiniz değil, antrenman partneriniz ve çalışma arkadaşınızdır. Kişisel gelişim için karşınızdaki partnerinize ve tatami’de (minderde) bulunan her bir bireye ihtiyaç duyarsınız.


“Bir zincir ancak en zayıf halkası kadar güçlüdür” öğreti ve felsefesinden hareketle Aikido Sanatı, minderdeki tüm çocukların birbirlerine yardımcı olmalarını, dayanışmalarını ve birlikte öğrenerek gelişmelerini amaç edinmiştir. Her üst kuşak sahibi öğrenci, kendisinden alt kuşak seviyelerindeki öğrenci arkadaşlarından sorumludur ve onlara yardımcı olmakla yükümlüdür. Bu sayede, Aikido derslerinde çocuklar arasında gelişebilecek hırs ve rekabet duygusunun ortadan kaldırılması hedeflenmektedir. Aikido’ya yeni başlayan her öğrenci ile paylaşımda bulunmak, Eğitmen (Sensei), Eğitmen yardımcıları (Senpai) ve ders asistanlarının olduğu kadar her bir kıdemli öğrencilerin de görevidir. Aikido çocuklara rekabet duygusunu değil, paylaşmayı aşılar. Kendisine verilen görev ve sorumlulukları benimseyen öğrenciler zamanla bu görev ve sorumluluklardan, öğretici ve paylaşıcı olma görevlerinden zevk almaya başlar. Öğretmenin, yardım etmenin ve paylaşmanın verdiği kişisel tatmin ve haz duygusunu benimseyen öğrenciler Aikido Sanatı’na her geçen gün daha da bağlanırlar ve Aikido’yu daha içten ve hevesli yapar hale gelirler. Bu sayede Aikido yapan öğrencilerin motivasyonları gün ve gün artmaktadır. Motive ve istekli bir şekilde Aikido derslerine gelmeye başlayan çocuklar Aikido antrenmanları sırasında daha hevesli ve içten çalışmakta ve bu sayede kendi fiziksel-zihinsel-içsel gelişimlerine de süratle devam etmektedirler.


Aikido tekniklerinin büyük bölümü partnerli yani eşli hareketlerden oluşmaktadır. Uyum ve Enerjinin Yolu olan Aikido Sanatının tekniklerinin doğasındaki amaç; bir kişinin diğerine üstün gelmesi ya da onu yenmesi değil, iki kişinin birlikte ve uyum içerisinde tek bir bedenmişçesine hareket ederek tekniği sona erdirmeleri ve uygulamalarıdır. Ancak bu koşulsuz uyum, birliktelik ve bütünlük sayesinde Aikido teknikleri tam olarak öğrenilip uygulanabilir ve Aikido Sanatında ilerleme sağlanabilir. Aikido’da uyumlu olmak esastır. İşte bu da; çocukların minderde birbirleriyle işbirliği içerisinde ve rekabetten uzak bir ortamda takım halinde çalışarak gelişmelerine olanak sağlamaktadır.


Aikido Sanatı çocuklarımıza dayanışmayı ve birlikteliği aşılar.

Çocuk Aikido derslerinin genellikle son bölümlerinde oynatılmakta olan oyunlarda bile amacımız; öğrencilerimize bir maç ya da mücadele ortamı sunmak değildir. Hiçbir oyunun tek bir galibi ya da kazananı olmamaktadır. Oynatılmakta olan oyunların büyük bölümü bireysel değil takım oyunlarıdır. Elemeli oyunlarda, son iki ya da üç kişi kaldığında oyun yeniden başlatılmaktadır. Bazı oyunlarımızdaki amaç takım halinde başarmaktır. Bazı oyunlarımızdaki temel amaç, oyun dışında kalan arkadaşlarımızı yeniden oyuna dahil edebilmektir. Çocuk Aikido derslerimizde oynatılan oyunlarımızın genel amacı; kazanmak ya da kaybetmek değil hep birlikte güzel vakit geçirip eğlenirken öğrenmek ve gelişime devam etmektir.


Dolayısıyla Aikido Sanatını çalışan çocuklar; rekabetten uzak bir ortamda, kazanma hırsı ve başarısız olma kaygısı olmaksızın, mücadeleyi değil paylaşmayı, ben merkezciliği değil 'biz' olmayı benimseyerek eğitim almakta, hep birlikte kendi fiziksel-zihinsel-içsel gelişimlerine odaklanmakta ve sürekli olarak kendilerini ve arkadaşlarını daha iyiye götürmeyi hedefleyerek yolculuklarına devam etmektedirler.




31 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page