top of page
Yazarın fotoğrafıHasan Mert Bozdoğan

REI, SAYGI ve MİNNETTARLIK

Rei, üzerine...


“Gerçek Savaşçıların zalim, acımasız ve saygıdan yoksun olmaları için hiçbir neden yoktur. Gerçek Savaşçıların güçlerini ispat etmeye ihtiyaçları yoktur. Savaşçıların, saygı görmelerinin nedeni onların savaşmadaki güç ve becerilerinin yanı sıra; onların diğer bireylerle olan ilişkileridir. Savaşçının gerçek gücü zorlu zamanlarda ortaya çıkar.”


Japon Samuray’larının yaşam felsefesi olan Bushido'nun 武士道 erdemlerinden birisi olan; Rei, kelimesi; saygı, şükran ve minnettarlık anlamlarına gelmektedir. Rei kavramı; Bushido’nun açıklandığı hemen hemen her yerde yukarıdaki paragrafla ilişkilendirilmektedir.


-Bushido; bushi, yani asker ya da savaşçı ve do, yani yol kanjilerinin bir araya gelmesiyle oluşmuş bir kelimedir. Kelimenin anlamı her ne kadar askerin yolu ya da savaşçının yolu olsa da, Bushido; Japon kültüründe, Samurayların hayat yolunu ve yaşam tarzlarını ya da yaşam kodlarını ifade etmek için kullanılan bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır.-


Samuraylar için Rei yani saygı da, diğer tüm Bushido erdemleri gibi son derece önemlidir. Onlar; gerçek bir savaşçının sadece dostlarına, ailesine, çevresindekilere, topluma ve üstlerine karşı değil; düşmanlarına karşı bile daima saygılı olması gerektiğine inanır ve hayatlarını bu şekilde sürdürürlerdi.


Saygı; tüm Savaş Sanatları için olduğu kadar, Aikido için de son derece önemlidir. Aikido dersleri; Aikido’nun kurucusu O’Sensei Morihei Ueshiba’nın ve Dojo’nun Sensei’nin ya da o dersi açan/kapatan Senpai’nin selamlanmasıyla başlar ve aynı törensel ritüeller eşliğinde  son bulur. Aynı zamanda; Aikido derslerinde tüm eşli yani partnerli teknik çalışmalarının başında ve sonunda eşler mutlaka karşılıklı olarak selamlaşırlar. Dojo’ya giriş ve çıkışlarda mutlaka Kamiza ve Dojo ile Dojo’daki Aikidoka’lar selamlanırlar. Aikido’da selamlama ritüelleri saygının en temel ifadesi olsa da, Aikido’da saygı sadece selamlamadan ve selamlaşmadan ibaret değildir. Teknik çalışırken partnerinize yaklaşımınız, seiza pozisyonuna oturuşunuz ve seiza pozisyonundan kalkışınız, Sensei’nizi izleyişiniz, bilginin paylaşımına olan bakış açınız, shikko yürüyüşünüz, beden diliniz kısacası tatami’de attığınız her adım saygınızı ve minnetinizi ifade edişinizdir.


Savaş Sanatları Dojo’larının dışında, gündelik yaşamlarımızda da saygı son derece önemli bir kavram değil midir?


Aile ilişkilerimizde, iş ilişkilerimizde ve her türlü sosyal etkileşimimizde saygı, son derece önemli ve bence olmazsa olmaz bir kavramdır.



"Saygı zemininin üzerine kurulmayan her türlü sosyal ilişki ve iletişim, er ya da geç yıkılmaya mahkumdur."


Aikido'da, selamlaşma saygının en güzel ifadesidir
Aikido'da, selamlaşma saygının en güzel ifadesidir.


20 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Kommentit


bottom of page