top of page
Yazarın fotoğrafıHasan Mert Bozdoğan

O'SENSEI'DEN ALINTILAR

Güncelleme tarihi: 4 Kas 2020

Bu haftaki makalemde; Aikido Sanatı’nın kurucusu O’Sensei Morihei Ueshiba (14 Aralık 1883 - 26 Nisan 1969) tarafından söylenmiş bazı sözleri alıntılayıp derlemek ve siz değerli Aikido Bozdoğan Blog okurları ile paylaşmak istedim.


Aikido ile ilgili basılmış kitaplarda, çekilmiş belgesellerde, yazılmış makalelerde ya da yapılmış derlemelerde O’Sensei’n pek çok bilgece sözüne denk gelmemiz mümkündür. Benim bu makalemde sizlerle paylaşmak istediğim O’Sensei deyişleri/sözleri ise; genel olarak çok sıklıkla denk gelemeyeceiğimiz O'Sensei sözleri ve deyişleridir.


O'Sensei Morihei Ueshiba demiştir ki;


“Başarısızlık, başarının anahtarıdır; her hata bize bir şeyler öğretir.”


“Biz Aikido'da asla saldırmayız. Bir saldırı, bir kişinin kontrolden çıktığının kanıtıdır. Bir saldırı ya da meydan okumadan asla kaçmayın/kaçınmayın, ancak bir rakibi doğal olmayan yol ya da yollarla zapt etmeye veya kontrol altına almaya çalışmayın."


"Saldırganların istedikleri gibi gelmelerine/saldırmalarına müsaade edin ve onlarla uyulmanın. Asla rakiplerinizin peşinden koşturmayın. Her saldırıyı yeniden yönlendirin ya da yönünü değiştirin ve kararlı/sağlam bir şekilde rakiplerinizin arkasına geçin.”


“Ne kadar büyük ve iri olursa olsun, başka bir rakipten asla korkmayın. Ne kadar küçük olursa olsun, başka bir rakibi asla küçümsemeyin.


"Büyük her zaman küçüğü yenmez/yenemez. Sürekli inşa ederek/gelişerek ufak büyüyebilir, az ise çoğalabilir. Büyük ve çok ise parçalanarak ufalıp azalabilir ve yok olabilir.”


“Barış Sanatı’nda, kılıcın tek bir kesişi evrenin o harika güçlerini ortaya çıkartır. O tek kılıç darbesi; geçmişi, bugünü ve geleceği birbirine bağlar; evreni de kendine katar. Zaman ve mekan kaybolur. Uzak geçmişten günümüze kadar tüm yaratılış kılıçta yaşar.


"Tüm insan varoluşu tam burada, elinizde tuttuğunuz kılıçta gelişir. Artık ortaya çıkabilecek her şeye hazırsınızdır.”

“Bir rakip öne çıktığında, içeriye doğru girin ve onu karşılayın. Eğer; geri çekilmek istiyorsa, onu yoluna gönderin.”


“Samuray'ın gerçek anlamı; sevginin gücüne hizmet eden ve ona bağlı olandır.”


“Önemli olmayan şeylere karşı olan arzunuzu yitirdiğinizde, özgür olacaksınız.”


“Savaşçılık tüm yaşamı sürdüren canlılıktan başkası değildir.”

“Aydınlanmış olan kişiler, kendilerini cilalamayı asla bırakmazlar.”


“Kendiniz ki ile doldurun ve saldırıyı davet edin.”

“Birinin saldırganını


“Hayat büyüme ve gelişmedir. Tekniksel ve ruhsal olarak büyümeyi ve gelişmeyi bırakırsak, ölüden bir farkımız olmaz.”


“Eğitimin amacı; gevşekliği sıkılaştırmak, vücudu sertleştirmek ve ruhu cilalamaktır.”


“İyi bir beden duruşu, uygun ve hazır bir zihni yansıtır.”


“Barış Sanatı sizinle başlar. Barış Sanatı’nda kendiniz ve atandığınız görev için çalışın. Herkesin; saflaştırılabilecek bir ruhu, bir şekilde eğitilebilecek bir vücudu ve izleyebilecek uygun bir yolu vardır. Kendi içsel gücünüzü keşfetmek ve doğuştan gelen içsel aydınlanmanızı dışarı vurabilmek için buradasınız.


Barış Sanat’ını çalışmak ve uygulamak için; binalara, paraya, güce veya statüye ihtiyaç yoktur. Cennet ayaklarınız altındadır ve orası tam olarak antrenman yapılacak olan yerdir”

“Tüm yaşam; ruhun ve sevginin tezahürüdür.”


“Rakipler sürekli olarak karşımıza çıkarlar, ancak aslında orada rakip yoktur. Bir saldırıya doğru derinlemesine girin ve o yanlış yönlendirilmiş gücü kendi alanıza çekerken etkisizleştirin.”

“Yaşam başarılarla dolu olduğunda; doğum ve yaşam engellenmiş olduğunda da ölüm vardır. Bir Savaşçı barış için daima; yaşam ile ölüm arasında mücadele etmesi gereken bir hayata bağlanmıştır.”


“Zihninizi her zaman uçsuz bucaksız gökyüzü, büyük okyanus ve en yüksek zirve noktası kadar parlak, berrak ve tüm düşüncelerden boş tutun. Vücudunuzu daima ışık ve ısıyla dolu tutun. Kendinizi bilgeliğin ve aydınlanmanın gücü ile doldurun.”


“Sadakat, fedakarlık ve bağlılık; cesarete götürür. Cesaret; özveride bulunabilme ruhuna götürür. Özveride bulunabilme ruhu da; sevginin gücüne olan inancı oluşturur.”


“Kalbiniz filizlenmeyi bekleyen verimli tohumlarla doludur.”


“Suyun bir vadi deresindeki kayaların arasında nasıl serbestçe ve sorunsuzca aktığını inceleyin. Ayrıca önemli kitaplardan ve bilge insanlardan da öğrenin. Her şey; dağlar, nehirler, bitkiler ve ağaçlar bile öğretmeniniz olmalıdır.”


“Her günü yeniden yaratın.”

“İlerleme ve gelişim sürekli ve devamlı olarak çalışanlara gelir. Gizli tekniklere inanmak ve güvenmek; sizi hiçbir yere götürmez.”

“Barış Sanatı’nda yarışma ya da mücadele yoktur. Gerçek bir savaşçı yenilmezdir çünkü; hiçbir şey ile yarışmaz ya da mücadele etmez. Yenmek; içimizde barındırdığımız çatışma-uyuşamama-münakaşa zihnimizdir.”


“Bir rakibi yaralamak, kendinizi yaralamaktır. Saldırganlığı, sakatlığa yol açmadan kontrol altına alabilmek ise; Barış Sanatı’dır.”


“Cennet ve dünyanın ya da gök ve yerin tüm ilke ve prensipleri içinizde yaşar. Hayatın kendisi gerçektir ve bu asla değişmeyecektir. Cennet ve dünyadaki her şey nefes alır. Nefes yaratılışı birbirine bağlayan ipliktir.”

“Ruhunuz; gerçek kalkanınızdır.”


“İnsanoğlunun rölü; tüm yaratılış ile uyumlu ve her şeyi seven samimi bir yürekle yaşamını yaşamaktır.”


“Etrafınızdakilerin iyilikleri ya da kötülükleri ile ilgilenir olmaya başladığınızda; kalbinizde kötü niyetin girebileceği bir açıklık yaratırsınız. Başkalarını test etmek, başkalarını eleştirmek ya da başkalarıyla rekabet etmek sizi zayıflatır ve yener.”


“Hiçbir şeye sahip olmayanlar, her şeye sahiptirler.”


“Bu dünyaya korku ya da nefretle bakmayın. Tanrıdan gelen her şey ile cesurca yüzleşin.”


“Doğrudan elinizin altında bulunan tüm fiziksel koşulları ve unsurları kapsayan bir strateji; sınırsız sayıda yanıta ve karşılığa dayanır.”


“Kalbiniz düşmanlarınızı saracak kadar büyükse; onların içini görebilir ve saldırılarını önleyebilirsiniz. Ve onları sarabildiğinizde; gök ve yerin size gösterdiği yolda düşmanlarınıza rehberlik edebilirsiniz.”


“Her bir Usta, yaşadığı çağdan veya dönemden bağımsız olarak, yer ve gökten gelen çağrıyı duyarak onlarla bütünleşmiştir. Fuji dağının zirvesine çıkan pek çok yol vardır. Ancak, Fuji dağının tek bir zirvesi vardır. Zirve sevgidir.”


“Bazı ekstrem durumlarda; tüm kainat düşmanımız olur. Böyle kritik zamanlarda akıl ve tekniğin birliği ve uyumu çok önemli ve esastır. Kalbinizin duraksamasına ya da tereddüt etmesine izin vermeyin.”





711 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

댓글


bottom of page