top of page
Yazarın fotoğrafıHasan Mert Bozdoğan

MEIYO, KENDİNE SAYGI ve ONUR

Meiyo üzerine...


“Gerçek Savaşçıların yalnızca bir onur ve karakter yargıçları vardır ve bu onların kendileridir. Verdikleri kararlar ve bu kararların nasıl uygulandığı, savaşçıların gerçekte kim olduklarının ve karakterlerinin bir yansımasıdır. Kişi, kendisinden asla saklanamaz”


Japon Samuray’larının yaşam felsefesi olan Bushido 武士道 nun erdemlerinden birisi olan; Meiyo, 名誉 kelimesi; onur, şeref ve kişinin kendi kişiliğine olan saygısı anlamlarına gelmektedir. Meiyo kavramı; Bushido’nun açıklandığı hemen hemen her yerde yukarıdaki paragrafla ilişkilendirilmektedir.


-Bushido; bushi, yani asker ya da savaşçı ve do, yani yol kanjilerinin bir araya gelmesiyle oluşmuş bir kelimedir. Kelimenin anlamı her ne kadar askerin yolu ya da savaşçının yolu olsa da, Bushido; Japon kültüründe, Samurayların hayat yolunu ve yaşam tarzlarını ya da yaşam kodlarını ifade etmek için kullanılan bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır.-


Samuraylar için Meiyo, yani onur ve şeref te diğer tüm Bushido erdemleri gibi son derece önemlidir. Samuraylar, gerçek bir savaşçının yaşamını; başta kendi özüne, kendi kişiliğine ve daha sonra da çevresindekilere ve üstlerine karşı saygılı bir şekilde şerefle sürdürmesi gerektiğine inanırlardı. Onlar için kendilerini yargılayacak bir yargıca ihtiyaç yoktu. Onlar daima kendi kendilerini, aldıkları kararları ve bu kararları uygulama şekillerini kendi vicdanlarında kendileri değerlendirir ve yargılarlardı. Kendi yollarında onurla ilerlemek, aldıkları her kararda ve yaptıkları her eylemde şerefli davranmak, gerektiğinde onurlarıyla kendi yaşamlarını sonlandırmak ya da şerefli bir son onların yaşam tarzlarıydı.


Kendine saygı ve onur; tüm Savaş Sanatları için olduğu kadar Aikido için de son derece önemlidir. Bir Aikidoka, Dojo’daki çalışmalarında daima önce kendine ve kişiliğine, sonra çevresindeki çalışma arkadaşlarına, Dojo’daki üstlerine karşı saygılı olmalı ve saygılı şekilde davranmalıdır. Özsaygısı olmayan bir bireyin; gerek kendi hayatında ve gerekse de Dojo yaşantısında, diğer bireylere, çalışma arkadaşlarına ve üstlerine karşı da gereken saygıyı yakalayabilmekte/gösterebilmekte zorlanabilmesi olağandır. Saygının eksik kalacağı bir ortamda ise; şüphesiz ki Aikido’nun ruhuna ve özüne bağlır bir sanatın uygulabilmesi güç olacaktır.


Savaş Sanatları Dojo’larının dışında, gündelik yaşamlarımızda da kendine saygı ve onur son derece önemli değil midir?


Aile ilişkilerimizde, iş ilişkilerimizde ve her türlü sosyal etkileşimimizde kendimize, çevremize saygı ve onur da son derece önemli ve bence olmazsa olmaz kavramlardır.



28 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page