top of page
  • Yazarın fotoğrafıHasan Mert Bozdoğan

KADINLAR, GÜÇ ve AİKİDO


Aikido Sanatında öğrenilen ve uygulanmakta olan teknikler; karşınızdaki kişiyi durdurmaya, onu engellemeye ya da onun gücüne karşı direnç göstermeye odaklanmaz. Aikido teknikleri size; karşınızdaki kişiye engel olmaksızın, dirençsiz bir şekilde, onunla kusursuz bir uyum içerisine girmeyi ve onunla birlikte uyum içinde hareket edebilmeyi öğretir. Bu uyumlu hareketler sayesinde, karşınızdaki kişinin gücünü-ivmesini-kütlesini, onu kontrol altına alabilmek ve/veya etkisizleştirebilmek için kullanmayı öğrenirsiniz. Güce gereksinim duymaması sayesinde Aikido Sanatı erkekler için olduğu kadar kadınlar için de oldukça etkili bir Sanattır.


Temel olarak Aikido teknikleri; denge bozum teknikleriyle rakibin dengesini bozmak, kilitleme-bükme-döndürme ve baskılama teknikleriye rakibi etkisizleştirmek ve/veya kontrol altına almak, fırlatma teknikleriyle saldırganı fırlatmak ve çeşitli vuruş teknikleriyle saldırganı etkisiz hale getirmek ya da kendinizden uzak tutmaktan ya da bunların tümünün birleşimlerinden oluşmaktadır. Teknikler başlangıç seviyelerinde tutuşlara ve çeşitli vuruşlara karşı öğrenilip uygulanır. Orta seviyelerde bu tutuş ve vuruşlar çeşitlendirilir ve arttırılır. İleri seviyelere doğru ise, öğrenilen tüm teknikler karşınızdaki kişinin sizi tutmasına ya da size herhangi bir atak yönlendirmesine dahi fırsat vermeksizin uygulanır. Ayrıca Aikido Sanatı, pek çok Savaş Sanatının aksine birden fazla rakibin ve saldırganın ataklarına cevap verebilecek şekilde tasarlanmış ve kurgulanmış bir sanattır. Aikido Sanatının temel prensiplerinden birisi; “Bir kişiyle on kişi gibi, on kişi ile de bir kişi gibi savaşabilmek ve kendinizi koruyabilmektir.”



Aikido teknikleri ne başlangıç, ne orta ne de ileri seviyelerde fiziksel üstünlük ya da güce gereksinim duymaz. Bu da Aikido Sanatını gündelik hayatta da kolay uygulanabilir etkili bir sanat yapmaktadır. Yine bu özelliği sayesinde de Aikido Sanatı her yaştan kadın için son derece uygun ve etkili bir Savaş Sanatı’dır.


Aikido tekniklerinde beden bir bütün olarak hareket ettirilir ve kalçanın etkili bir şekilde kullanılması son derece önemlidir. Kadınlar, erkeklere göre yaratılış itibariyle daha güçlü ve daha aktif bir kalça yapısına sahiptirler, bu da kadınlara, erkeklere oranla Aikido tekniklerinin uygulanması açısından daha büyük bir kolaylık ve avantaj sağlamaktadır. Erkekler kalça gücümüzü tekniklere dahil edebilmek adına çaba sarfederken, kadınlar bu kalça gücünü doğal olarak tekniklerin uygulanmasına dahil edebilmektedirler.


Bunun yanı sıra kadınlar genellikle kendilerini erkeklere kıyasla daha güçsüz görmektedirler. Bu da Aikido çalışmalarında kadınların avantajına çalışan bir durum haline gelmektedir. Şöyle ki; erkekler çoğu zaman kas gücü üstünlüğüne güvenerek kadınlardan gelecek atak veya savunmayı hafife almaktadır. Kadınlar ise “ben yeterince güçlü değilim” mantığından hakeretle tekniklerin doğasına, işleyişine ve uygulanışına çok daha fazla önem göstermektedirler. Şüphesiz bu durum kadınları son derece iyi ve etkili Aikido uygulayıcıları haline getirmektedir. Güç ile yapılan teknikleri ancak kendimizden güçsüz bedenlere karşı uygulayabilirken, güçten bağımsız gerçek ve doğru uygulanan teknikler ise her türlü fiziksel özellikteki ve cinsiyetteki bedenlere karşı uygulanabilmektedir.



İnsan kas ve iskelet sisteminin zayıf ve güçsüz yönleri vardır; Aikido Sanatı da, değer Savaş Sanatları gibi size bu bedensel zayıflıkların gizemlerini öğretir. Bunları anlayıp, insan vücudunun anatomik özelliklerini çözümleyen kişiler kadın veya erkek oluşu farketmeksizin, güçten tamamen bağımsız olarak fiziki dezavantajlarını kolaylıkla avantaja çevirebilirler.


Aikido size vücudun doğru yerlerine yapılacak doğru vuruş teknikleri sayesinde rakipleri etkisizleştirebilmeyi öğretir. Doğru yere yapılan, doğru bir vuruş güce ihtiyaç duymaz. Düzenli çalışmalar sonunda, bu vuruşlar erkekler için olduğu kadar kadınlar içinde son derece kolay uygulanabilir ve oldukça etkilidir.



30 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page