top of page
  • Yazarın fotoğrafıHasan Mert Bozdoğan

İÇİNE KAPANIK, UTANGAÇ, ÇEKİNGEN ÇOCUK ve AİKİDO

Güncelleme tarihi: 1 Nis 2020

Evebeynlerden sıkça duyduğumuz serzenişlerden birkaç örnek; “benim çocuğum çok içine kapanık”, “çok utangaç bir çocuğum var”, “benim kızım/oğlum arkadaş edinmekte zorlanıyor”, “çocuğumun hiç arkadaşı yok”. Cümleler değişse de, içine kapanık çocuk sıkça karşılaştığımız konulardan birisi.


Aikido Sanatına hakim ya da konuyla ilgili fikir sahibi olan çocuk gelişim uzmanları, öğretmenler ve pedagogların, içine kapanık çocukların ailelerine sıkça Aikido’nun yararlarından bahsederek bu gibi çocukları Aikido’ya yönlendirdikleri biliniyor. Hatta son yıllarda bu bilinçlenme hızla artmakta. Günümüzde daha çok veli bu gibi yönlendirmeler sonucunda çocuklarını Aikido Dojo’larına (salonlarına) getiriyor.


Peki Aikido’nun içine kapanık, utangaç ya da çekingen çocuklara nasıl bir faydası var?


Aikido, bireysel bir spor ya da aktivite olmanın aksine; takım çalışması, yardımlaşma, dayanışma, paylaşma ve sosyalleşme gerektiren bir grup aktivitesidir. Aikido’nun felsefesi “ben” değil, “biz” üzerine kuruludur ve “bir zincir ancak en zayıf halkası kadar güçlüdür” ifadesinden yola çıkmaktadır. Derslerde yapılmakta olan parkur egzersizleri, ısınma hareketleri grup halinde ve bir öğrencinin komutasında yapılır, çalışılan partnerli/eşli teknikler tekli tekniklere göre oldukça fazladır, ders sonlarında oynanan oyunlar da yine birlikteliği desteklemektedir. Bunun yanı sıra Dojolarda (Aikido çalışılan alan) doğum günü partileri, özel gün kutlamaları, film gösterimleri, sosyal sorumluluk projeleri gibi sosyalliği arttırıcı ve aile ruhunu pekiştirici aktiviteler yapılmaktadır. Tüm bunların amacı bir aile ortamının tesis edilmesini sağlayarak, çocukların birbirleriyle olan ilişkilerinin güçlendirilmesidir. Aikido salonları ve kulüpleri, çocukların “geldim, sporumu yaptım, evime gittim” diyecekleri ortamların aksine, orada dolu dolu zaman geçirmekten mutluluk duydukları alanlardır. Aikido’da esas, hep birlikte eğlenerek öğrenmek ve birlikte daha iyiye doğru gelişmektir.


Aikido interaktif bir sanattır. Çocuklarımız teknikleri eşli olarak yaparken, tekniksel detayları, sorularını ve düşüncelerini birbirleriyle paylaşırlar. Üst kemerler, alt kemerlerine sürekli olarak yardımcı olurlar. Ayrıca tekniklerdeki partnerler sürekli değiştirilmekte ve her çocuk her tekniği farklı bir arkadaşıyla yapmaktadır. Bunun da sebebi yine çocuklarımızın minderdeki tüm arkadaşlarıyla iletişim haline geçmesini sağlayarak, oluşturulan sosyal ortamın ve aile yapısının sağlamlaştırılmasıdır.


Dersler sırasında her öğrenciye belli görev ve sorumluluklar verilir. Bu en düşük kuşak seviyesindeki öğrenciden, en yüksek kuşak seviyesindeki öğrenciye kadar herkes için geçerlidir. Bu görev ve sorumluluklar sayesinde öğrenciler, bir kişi, bir kaç kişi ya da tüm grup ile doğrudan iletişime geçmektedirler. Bir öğrencinin ilk Aikido dersi itibariyle tanışmaya başlayacağı bu görevler, sosyalliği arttırıcı ve pekiştirici olacaktır.


Tüm bunlar ile amaçlanan hedef; içine kapanık, utangaç ya da çekingen çocukların Aikido derslerinde kendi kabuklarından çıkmalarına ve daha sosyal, daha aktif bireyler haline gelebilmelerine yardımcı olmaktır.


34 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page