Gi üzerine...
"Tüm insanlarla ilişkilerinizde hassas şekilde dürüst olun. Adalete inanın, diğer insanlardan gelecek adaleti beklemeksizin, kendiniz daima adil olun. Doğruluk beklemeksizin, doğru olun ve dürüst davranın. Gerçek savaşçı için, hangi bakış açısıyla bakarsanız bakın herşey; dürüstlük, adalet ve doğruluk ile alakalı ve bağlantılıdır. Savaşçılar kararlarına tam bağlılık gösterirler. Doğru ya da yanlış daima kararlarının arkasında dururlar."
Japon Samuray’larının 侍 yaşam felsefesi olan Bushido 武士道 nun erdemlerinden birisi olan; Gi, 義 kelimesi; doğruluk, dürüstlük ve sağduyu anlamlarına gelmektedir. Gi kavramı; Bushido’nun açıklandığı hemen hemen her yerde yukarıdaki paragrafla ilişkilendirilmektedir.
-Bushido; bushi, yani asker ya da savaşçı ve do, yani yol kanjilerinin bir araya gelmesiyle oluşmuş bir kelimedir. Kelimenin anlamı her ne kadar askerin yolu ya da savaşçının yolu olsa da, Bushido; Samurayların hayat yolunu ve yaşam tarzlarını ya da yaşam kodlarını ifade etmek için kullanılan bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır.-
Samuraylar için Gi yani dürüstlük ve doğruluk ta, diğer tüm Bushido erdemleri gibi son derece önemlidir. Samuraylar, gerçek bir savaşçının başta kendisine, ailesine, çevresindekilere ve hatta düşmanlarına karşı bile daima dürüst olması gerektiğine inanır ve hayatlarını bu şekilde sürdürürlerdi.
Doğruluk ve dürüstlük; tüm Savaş Sanatları için olduğu kadar Aikido için de son derece önemlidir. Bir Aikidoka, Dojo'daki antrenmanlarında daima kendisine ve çalışma arkadaşlarına karşı dürüst olmalıdır. Gerek tekniği uygulayan kişi pozisyonunda -nage- ve gerekse de tekniğin kendisine uygulandığı kişi pozisyonunda -uke- iken, teknikle ilgili kendisine ve çalışma arkadaşına karşı dürüst olan bir Aikidoka hem kendisinin gelişimine ve hem de çalışma arkadaşının gelişimine katkıda bulunabilecektir. Çalışma ortamındaki bu dürüstlük ile ifade etmek istediğim sadece doğrucu olmak değildir. Bir Aikidoka, nage rolünde iken; tekniği elinden geldiğince doğru, kuvvet ve güçten arınmış bir şekilde, sakin, uke'sine önem göstererek, onu koruyarak ve net bir şekilde uygulamaya gayret etmelidir. Uke iken ise; tekniğe karşı direnç uygulamamalı, tekniğin kendisine yapılmasına izin vermeli ve nage ile uyumlu bir şekilde çalışmaya özen göstermelidir. Hem nage, hem de uke pozisyonlarında dikkat edeceğimiz bu unsurlar sayesinde, hem nage olarak ve hem de uke olarak kendimizi geliştirmemiz ve çalışma arkadaşlarımızın da gelişimlerine yardımcı olmamız mümkün olacaktır. Doğruluktan uzak bir çalışma, bizi ileriye taşıyamaz.
Savaş Sanatları Dojo’larının dışında, gündelik yaşamlarımızda da doğruluk ve dürüstlük son derece önemli kavramlar değil midir?
Aile ilişkilerimizde, iş ilişkilerimizde ve her türlü sosyal etkileşimimizde doğru ve dürüst olmak son derece önemli ve bence olmazsa olmaz kavramlardır.
#sendeaikidoyap #aikidobozdogan #aikidobozdoganblog #aikido #aikikai #aikidoaikikai #aikikaiaikido #hombudojo #aikikaihombudojo #japaneselifestyle #keiko #dojo #sensei #aikidoka #senpai #kişiselgelişim #çocuklariçin #çocuklarherşeyedeğer
Comments