top of page
Yazarın fotoğrafıHasan Mert Bozdoğan

CHUGI, GÖREV ve SADAKAT

Chugi üzerine...


“Savaşçılar; yaptıkları her şeyden, söyledikleri her şeyden ve tüm bunların sonuçlardan sorumludur. Gerçek Savaşçılar, görevlerine, sorumluluklarına ve bakımları ya da korumaları altındaki herkese son derece sadıktırlar. Sorumlu oldukları herkese karşı son derece dürüsttürler. Onlar için, görevleri ve o görevlerin yerine getirilmesi çok önemlidir.”


Japon Samuray’larının yaşam felsefesi olan Bushido 武士道 nun erdemlerinden birisi olan; Chugi, 忠義 kelimesi; görev, vazife ve sadakat, bağlılık anlamlarına gelmektedir. Chugi kavramı; Bushido’nun açıklandığı hemen hemen her yerde yukarıdaki paragrafla ilişkilendirilmektedir.


-Bushido; bushi, yani asker ya da savaşçı ve do, yani yol kanjilerinin bir araya gelmesiyle oluşmuş bir kelimedir. Kelimenin anlamı her ne kadar askerin yolu ya da savaşçının yolu olsa da, Bushido; Japon kültüründe, Samurayların hayat yolunu ve yaşam tarzlarını ya da yaşam kodlarını ifade etmek için kullanılan bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır.-


Samuraylar için Chugi yani görev ve sadakat te, diğer tüm Bushido erdemleri gibi son derece önemlidir. Samuraylar, gerçek bir savaşçının yaşamını; görevlerini yerine getirebilmek için elinden gelen tüm imkanları seferber ederek ve bu seferberlik esnasında (ve daima) görevine(lerine), çevresindekilere, üstlerine ve efendisine karşı sadakatle hizmet etmesi gerektiğine inanır ve hayatlarını bu şekilde sürdürürlerdi. Onlar için; görevlerini yerine getirebilmek uğrunda sona erecek bir hayat, asla harcanmış bir hayat sayılmazdı. Bu; ancak onurlu/sadık bir yaşam ve son olabilirdi.


Görev ve sadakat; tüm Savaş Sanatları için olduğu kadar Aikido için de son derece önemlidir. Bir Aikidoka, Dojo’daki görev ve sorumluluklarını sorgusuz ve eksiksiz şekilde yerine getirmekle yükümlüdür. Bunları yerine getirmek için elinden geleni yapmalıdır. Bir Aikidoka; daima görevlerine, sanatına, Dojo’suna, çalışma arkadaşlarına, Senpai’lerine ve Sensei’ne sadık olmalıdır. Antrenmanları sırasında; sorumluluklarını asla geride bırakmamalı, görevlerini bir kenara atmamalı ve sadece kendine odaklanmak yerine, tüm çalışma arkadaşlarının, üstlerinin gelişim ve kazanımlarını da göz önünde bulundurmalıdır. Sorumluluk üstlenmekten geri duran, görevlerini yerine getirmekte eksik kalan, sanatına, Dojo’suna, Senpai’lerine ve Sensei’ne sadık ya da saygılı olamayan bir Aikido’nın Aikido yolculuğunun çok ta uzun olamayacağı kanaatindeyim. Aikido; sadece bir spor dalı ya da hobi aktivitesi değildir. Aikido; sorumluluk üstlenmemiz gereken, görev bilinciyle, dürüstlük, samimiyet, heves ve sadaketle yaklaşmamız gereken bir sanattır. Burada bir Aikidoka’nın Senpai’lerine, Sensei’ne ve Dojo’suna sadık olmasıyla kastım; onun Dojo’su dışındaki diğer Dojo’ların ortak ve açık antrenmanlarına katılmaması, ulusal ya da uluslararası seminerlere gitmekten geri durması, kendisini Dojo’su dışındaki gelişim olanaklarına kapatması kesinlikle değildir. Şüphesiz ki bir Aikidoka, Sensei’nin müsadesini aldıktan sonra, kendi gelişimi için yakaladığı her fırsatı sonuna kadar değerlendirmeli ve farklı Sensei’lerin eğitimlerini tecrübe etmelidir. Bu açılımlar ve tecrübeler; o Aikidoka’nın Aikidosu’nun zenginleşmesini, ufkunun genişlemesini, repertuarının çoğalmasını ve kendini tartabilmesini sağlayacaktır. Bu konuda bence, bir Sensei öğrencileri için bu ufku açmalı ve onların kendi Dojo’su(ları) dışında özgür olabilmelerini, farklı seminerlere, eğitim ve çalışmalara katılabilmelerini sağlamalıdır. Bir Sensei daima öğrencilerini desteklemeli ve yüreklendirmelidir. Ancak bir Aikidoka; nereden geldiğini, nelerden geçtiğini, olduğu kişi oluncaya dek yaşadığı evrimi ve tüm bunlar meydana gelirken kimlerden ne faydalar, kazanımlar elde ettiğini asla unutmamalıdır. Sanata, Dojo’ya, çalışma arkadaşlarına, Senpai’lere ve Sensei’ye sadık olmak ile anlatmak istediğim tam olarak budur.


Savaş Sanatları Dojo’larının dışında, gündelik yaşamlarımızda da görev bilinci ve sadakat son derece önemli değil midir?


Aile ilişkilerimizde, iş ilişkilerimizde ve her türlü sosyal etkileşimimizde görev bilinci ve sadakat te son derece önemli ve bence olmazsa olmaz kavramlardır.



41 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page