Aikido Bozdoğan Blog’ta bu haftaki makalemin konusu “Çabuk Olgunlaşan, Çabuk Çürür”.
Japonların sevdiğim atasözlerinden birisidir; “Çabuk olgunlaşan, çabuk çürür.” sözü. Japonya’da yaşlılar-gençlere, ustalar-çıraklarına, öğretmenler-öğrencilerine sıklıkla bu sözü söylerler. Genelde sabırsız kişilere aktarılan bu özlü söz aslında çok doğru bir sözdür. Sizce de öyle değil mi?
Özellikle de aile yaşantılarımız, iş hayatlarımız, kariyer hedeflerimiz ve uğraşlarımızla ilgili olarak.
Ben bu makalemde, bu söze Aikido ve Savaş Sanatları açısından değinmek istiyorum. Gerek Aikido, gerekse de diğer Savaş Sanatları; emek, sabır, özveri, disiplin, çaba, saygı, gayret, bağlılık, sadakat, dürüstlük, adanmışlık, inanç ve zaman gerektiren öğretilerdir. Savaş Sanatlarında belirli bir noktaya ulaşabilmek; emek, sabır, özveri, öz-disiplin, saygı, çaba, azim gerektirir. (Şüphesiz ki burada saydıklarımdan daha fazlası da söz konusudur.) Ama tüm bunların yanında Savaş Sanatlarının bir gereksinimi daha vardır. O da zaman... Çünkü; Savaş Sanatlarında belli bir yere gelmek gerçekten o işe adanmanızla ve o Sanata adadığınız kaliteli zaman ile alakalıdır.
Yukarıda olgunlaşma kelimesi yerine, belli bir yere gelmek ifadesini kullanmamın sebebini de burada sizlere açıklamak isterim.
Şahsen ben Aikido ya da diğer Savaş Sanatlarını çalışanlar için olgunlaşmak kelimesinin doğru bir ifade olmadığı kanısındayım. Kişi herhangi bir Savaş Sanatını çalışmaya başladığında hamdır. Tıpkı bir işe ilk başladığımızda da olduğumuz gibi. Gereken disiplin, özveri, bağlılık, saygı ve adanmışlık ile bu sanatı çalışmaya devam eden kişiler inandıkları bu yolda yürüdükçe zaman içerisinde aydınlanır ve gelişirler. Kişi aydınlandıkça ve geliştikçe ise; yolun uzunluğunu ve zirvenin uzaklığını fark eder. Savaş Sanatlarının hedeflerinden bazıları; olduğundan daha iyi olabilme, gelişim ve olgunlaşmadır. Ancak bu olgunlaşmaya ulaşmak mümkün değildir. Tıpkı Savaş Sanatları yolculuklarında zirveye ulaşmanın da mümkün olmadığı gibi…
Olgunlaştığını düşünen kişi kabını doldurmuş olur. Olgunlaştığını düşünen kişi kendini zirvede görür. Zirvede olduğunu düşünen kabı dolu bir kişi için ise; öğrenme yolu kapanmıştır. Öğrenme yolu kapanan bir kişi ise; gelişime, değişime, öğrenmeye ve daha iyiye dönüşebilmeye kendisini kapatacağı için yavaş yavaş körelmeye ve gerilemeye başlar. Yani için için çürür…
Aikido ya da diğer Savaş Sanatlarını hakkı ile çalışan, bu yollara yıllarını adamış olan eğitmenlerin, hocaların ya da ustaların hayatlarına baktığımızda yukarıda bahsettiklerimi daha iyi anlayabiliriz diye düşünüyorum. Bu kişilerin ortak noktaları yaşları, seviyeleri, o sanattaki geçmişleri ne olursa olsun, durmadan, düzenli ve istikrarlı olarak çalışmakta oldukları sanatları çalışmaya devam ediyor olmalarıdır. Çok ilginçtir ki, yine Savaş Sanatları dallarının kurucularının hayatlarını araştırıp okuduğumuzda bu kişilerin; çektikleri pek zorluğa rağmen asla vazgeçmediklerini, şartlar ne kadar zor veya kötü olursa olsun çalışmayı asla bırakmadıklarını, Sanatları ve bildikleri hakkında son derece mütevazi olduklarını ve kendilerini daima bir Savaş Sanatları yolcusu ve öğrencisi olarak gördüklerine denk gelebiliriz.
Savaş Sanatlarında mütevazi olmak, elimizden gelen çabayı gösterip kendimizi geliştirmeye odaklanmak ve inandığımız yolda adım adım ilerlemek son derece önemlidir. Hayatın her alanında olduğu gibi Savaş Sanatlarında da “ben oldum” yanılgısına kapılmak, bize vaktinden çürümek dışında bir şey sağlamayacaktır.
Savaş Sanatları yolcuları olan bizler; bu Sanatların evrimleşmesinde, gelişmesinde, gelecek nesillere aktarılmasında ve devam edebilmesinde rol oynayan aracılarız sadece. Bizler kendimizi Sanatlarımıza ne kadar içten adarsak, olgunlaştığımız yanılgısına kapılmadan gelişebilmek için ne kadar çok gayret edersek, o Savaş Sanatından o denli çok fayda ve kazanımlar elde edebilir ve o Sanatların gelecek nesillere taşınmasına vesile olabiliriz…
#sendeaikidoyap #aikidobozdogan #aikidobozdoganblog #aikido #aikikai #aikidoaikikai #aikikaiaikido #hombudojo #aikikaihombudojo #japaneselifestyle #keiko #dojo #sensei #aikidoka #senpai #kişiselgelişim #çocuklariçin
Comments