top of page
  • Yazarın fotoğrafıHasan Mert Bozdoğan

AIKI KONSEPTI

Aiki konseptini oluşturan kanjiler olan Ai; uyum, birleşme, bütünleşme ve Ki; evrensel enerji, yaşam enerjisi, enerji Aikido’nun da ilk iki kanjisini oluşturmaktadır. Ayrı ayrı yazıldığında yukarıdaki anlamları ifade etmekte olan Ai ve Ki kanjilerinin birleşmesiyle oluşan Aiki konsepti ise; yalnızca Aikido’nun değil, tüm Japon Savaş Sanatları’nın özünde bulunan; dirençsizlik, karşı koymama, saldırıya karşı kas gücü kullanmama, saldırganla uyumlanma konseptlerini anlatmaktadır.


Japon Budo’sunun yani, Japon Savaş Sanatları’nın temel terimlerinden birisi olan Aiki, en basit anlatımıyla; uygun durumdaki bir uygulayıcının (teknik uygulamaya hazır olan kişinin), rakibinin gücünü boşa çıkartmasına ya da yönlendirmesine olanak sağlayan bir prensiptir. Aiki uygulandığında, Aiki uygulayıcısı saldırganın eylemlerini/hareketlerini minimum çaba ve efor ile, genellikle fiziksel çaba ile ilişkili belirgin bir kas gerginliği olmadan kontrol edebilir, yönlendirebilir ya da savuşturabilir.


Aiki konsepti bilhassa; Aikido ve Aikido’nun kökenlerini aldığı Daito-ryu-aiki-jujutsu Sanatları ile ilişkilendiriliyor olsa da bu konsept; Kito-ryu, Judo, farklı Kenjutsu stilleri ve Japon Jujutsu’su gibi pek çok diğer Savaş Sanatının içerisinde de kendisine önemli bir yer bulmaktadır. Aiki konsepti; tüm bu söz konusu Savaş Sanatları’nın tekniklerinin büyük kısmını destekleyen temel bir unsur olarak, bu Sanatların temel yapı taşlarından birisidir.


Aiki konseptiyle uygulanan ve gerçekleştirilen teknikler inceliklidir, zekicedir ve çok az mekanik kuvvet gerektirir.


Aiki karmaşık bir kavramdır ve onu Savaş Sanatları ile ilgili olarak tanımlamak için üç ana unsur kullanılmaktadır.


Bu unsurlar;


   Çarpışma yerine uyumlanma.

   Saldırgana öncülük etmek, saldırganı yönlendirmek,

   İçsel gücün yani ki enerjisinin kullanılması

Aiki konseptiyle ifade edilmek istenilene Aikido açısından bakacak olursak; -ki bence bu pek çok diğer Savaş Sanatı için de geçerli olacaktır.- Rakip ve/veya rakibin atağı ile hiçbir fiziksel mücadele içine girmeksizin, dirençsiz bir şekilde rakip ya da rakiplerin atağını yönlendirebilmek, rakibi/rakipleri yönetebilmek/yönlendirebilmek ve içsel enerji ile rakibi ya da rakipleri kontrol altına alabilmek esasına dayanmak demektir. Bu konsept Aikido, çeşitli Aikido kökenli Savaş Sanatları ve pek çok diğer Savaş Sanatları için geçerli bir unsurdur.



26 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page