top of page
  • Yazarın fotoğrafıHasan Mert Bozdoğan

ADIM ADIM İLERLEMEK

Aikido Bozdoğan Blog’ta bu haftaki makalemin konusu “Adım Adım İlerlemek”.

Bu makalenin konusuna, Japon atasözleri üzerine yazdığım makalemin hazırlık çalışmasında almış olduğum notları gözden geçirirken karar verdim. Bu haftaki makalemin esin kaynağı olan Japon atasözü; “İki tavşan kovalayan, birini bile yakalayamaz.” Bu bence; amaçlar, hedefler, gerçekleştirmek istediklerimiz, odaklandıklarımız, enerji harcadıklarımız, başarma arzusunda olduklarımız ve onlara ulaşabilmek ya da onları gerçekleştirebilmek arasındaki ilişki üzerine oldukça güzel ve gerçekçi bir söylem.


Efsanevi Rocky serisinin devam filmi olan Creed’in ilk bölümünde Rocky’nin, Adonis Johnson’a salon antrenmanları sırasında söylediği çok güzel bir söz vardır; “One step at a time, one punch at a time, one round at a time.” Bu sözü Türkçe’ye çevirdiğimizde; “Önce bir adım, sonra bir yumruk, sonra bir raund” şeklinde içerdiği anlamdan yola çıkarak bir çeviri yapmamız mümkün olabilir. Bu sözü aynı zamanda; “Her seferde bir adım, her seferde bir yumruk, her seferde bir raund” şeklinde, kelimelerin içerdikleri anlamları daha belirgin kullanarak ta çevirebiliriz.

Ancak benim bu sözü özümseyişim ve çevirişim kesinlikle ilk ifade ettiğim gibidir. Yani; “Önce bir adım, sonra bir yumruk, sonra bir raund.” Savaş Sanatları eğitmenlerinin sıklıkla kullandığımız bir tanım vardır; “Step by step” ya da “Adım adım.” Antrenman biliminde ya sporsal faaliyetlerde ve branşlarda buna “Adımla tekniği” ya da “Adımlama metodu” da denilmektedir. Aslında bu kavram pek çok meslek, spor dalı, gelişim alanı ya da usta-çırak ilişkisini içeren iş kollarında sıklıkla kullanılmaktadır.


Benim “İki tavşan kovalayan, birini bile yakalayamaz” sözünden yapmış olduğum çıkarım ile, Rocky’nin “One step at a time, one punch at a time, one round at a time.” sözünden elde ettiğim çıkarım aynıdır. Bence her ikisi de "Adım adım" kapısına çıkmaktadır. Her şeye aynı anda odaklanırsan, çok ileriye gidemezsin ve hedefine umduğundan daha geç varırsın. Aynı anda birden fazla şey istersek, enerjimizi bölmek zorunda kalırız. Bu da zaman içerisinde enerjimizi olağandan daha kısa bir sürede tüketmemize yol açar. Olağandan kısa bir sürede enerji kaybı yaşamak, bizi yıpratır. Hedeflerimize ulaşmakta geç kalmamıza ya da yaptıklarımıza tam olarak odaklanamadığımızdan yarım yamalak ve tamamlanamayan işler ortaya çıkartmamıza da neden olabilir.


Diğer tüm Savaş Sanatlarında da oludğu gibi, Aikido açısından da adım adım ilerlemek son derece önemlidir. Aikido; aceleye gelmeyecek bir süreç ve yavaş yavaş ilerlenmesi gereken bir yolculuktur. Aikido’da atacağımız her adımı sindire sindire atmamız durumunda; Aikido’nun bize olası katkıları daha hissedilir ve özümsenebilir olacaktır.


Aikido'ya tekniksel olarak baktığımızda, adım adım ilerlemenin önemi daha belirgin hale gelecektir. Aikido teknikleri pek çok birleşenden oluşur. Bunlar; teknik öncesi duruş, doğru zamanlama ile tekniği karşılama, karşımızdaki kişiyle uyumlanma, teknik boyunca el hareketlerimiz, teknik boyunca ayak hareketlerimiz, teknik boyunca vücud konumumuz, rakibin dengesinin bozuk tutulması, rakibin minimum zarar verilerek en kısa sürede etkisizleştirilmesi, teknik sonrası çevresel farkındalık, teknik sonrası bedenimizin durumu ve oradan uzaklaşma ya da bir sonraki atağı karşılamaya hazırlanma dır. Bir Aikidoka, tüm bu birleşenlere aynı anda odaklandığında kendisini karmakarışık bir alanın ortasında bulacaktır. Bu da onun kafasını karıştıracak, kendini zorda ve hatta zaman zaman yetersiz hissedebilmesine bile neden olabilecektir. Oysa ki, kişi her bir bileşene yavaşça ve sabırla yaklaştığında, her şeye sırasıyla odaklandığında ve tekniğe bir bütün olarak odaklanmak yerine, birleşenler bazında odaklandığında tekniği özümsemesi ve daha iyi bir teknik uygulayıcısı olması daha olasıdır. Bu diğer Savaş Sanatları, diğer meslekler, spor hayatlarımız ve iş yaşantılarımız için de geçerli değil midir?


Kişi herşeye adım adım odaklandığında, enerjisini zamana yayarak idareli ve mantıklı kullandığında, hayat ya da kariyer basamaklarını üçer beşer değil de birer birer ve kontrollü şekilde çıktığında; hayatta istediklerini elde etmesi, hedeflerini gerçekleştirmesi, meslek basamaklarını başarıyla tırmanabilmesi, ilgi alanlarında başarılı olabilmesi son derece mümkün olacaktır. Tabii ki istisnai durumlar da söz konusudur. Bazı kişiler mesleki alanda başarıyla ilerlerken aynı anda da ilgi alanlarında ya da hobilerinde de son derece başarılı kariyerler oturtabilmektedirler. Son derece başarılı anneler olup, iş hayatlarında da oldukça başarılı olan annelerin sayısı son derece fazladır. İki ya da hatta ikiden fazla alanda da aynı anda pek çok başarı elde edilebilmesinin sebebi bence yine; enerjinin doğru ve idareli kullanılmasıyla, her alana adım adım kanalize olunmasıyla ve o her alanda adım adım ilerlenilmesiyle alakalıdır.


Makalemi sonlandırmadan önce, yıllar önce duymuş olduğum ve asla aklımdan çıkartmadığım bir sözü sizlerle paylaşmak istiyorum;


"Hayat basamakları diktir. Hayatın basamaklarını birer birer çıkan kişi de düşebilir, üçer beşer tırmanan kişi de. Ancak birer birer düşen; daha az yara alıp, yoluna daha hızlı devam edebilecekken, üçer beşer tırmanan kişi tökezleyip yuvarlandığında; ayağa kalkması da zor olacaktır yoluna kaldığı yerden devam edebilmesi de."


147 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page